Globalna prijetnja

Što je koronavirus? Kako se prenosi, koliko je opasan, kako se zaštiti?

Hina

REUTERS

REUTERS



Koronavirus zasad je odnio najmanje 213 života u Kini te se proširio i na druge države na gotovo svim kontinentima. Što zasad (ne) znamo o tom novom virusu?


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krajem prosinca je upozorena na nekoliko slučajeva upale pluća u kineskom gradu Wuhanu. Tjedan dana kasnije kineske vlasti su potvrdile da su identificirale novi virus, a WHO je u četvrtak zbog te bolesti proglasio globalno izvanredno stanje.


Koliko je opasan?


Novi virus koji su znanstvenici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).




Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju.


Još uvijek se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sustava.


Kako se prenosi i kako se to može spriječiti?


Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još uvijek nije jasno koliko lako se to događa. Većina slučajeva zabilježena je kod ljudi koji su bili u Wuhanu, kod članova obitelji zaraženih ili zdravstvenih radnika.


Prijenos se najvjerojatnije događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem, ili kad netko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.


Kako bi se smanjila vjerojatnost zaraze, WHO preporuča često pranje ruku, prekrivanje usta i nosa pri kihanju i kašljanju, te izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženima.Američki centar za sprječavanje i kontrolu bolesti poručio je onima koji su razvili simptome kašljanja i visoke temperature, a koji su u posljednjih 14 dana bili u Kini, da se odmah jave zdravstvenim službama kako bi se procijenilo trebaju li biti testirani.

Zasad ne postoji cjepivo za koronavirus.


Gdje se proširio?


Velika većina od gotovo 10 tisuća slučajeva zabilježena je u Kini, u i oko Wuhana, grada s više od 11 milijuna stanovnika.


Zaraza je potvrđena i u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Maleziji, Nepalu, Šri Lanki, Singapuru, Tajlandu, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.


WHO pomno prati slučajeve prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka izvan Wuhana jer to daje naznaku da virus ima potencijal daljnjeg širenja. Zasad je zabilježeno barem osam slučajeva takvog prijenosa u četiri države izvan Kine, uključujući SAD, Njemačku i Japan.


Što čine vlasti?


Kineska vlada pretvorila je Wuhan u karantenu kako bi zaustavila širenje virusa. Brojne inozemne vlade, među njima i američka, savjetuju svojim građanima da ne putuju u Kinu te su započele izvlačiti svoje državljane iz tog grada u kojem je epidemija i krenula.


WHO je preporučio da se ne ograničava promet ili trgovina s Kinom.


Je li koronavirus poput SARS-a?


Novi virus je soj koronavirusa, poput SARS-a koji je 2002. i 2003. ubio gotovo 800 ljudi.


No za razliku od SARS-a, također nastalog u Kini, vjeruje se kako se novi virus može širiti tijekom inkubacijskog perioda koji traje između jednog i 14 dana, potencijalno i prije no što zaražena osoba pokaže simptome.


Novi virus nije smrtonosan kao SARS, no zasad je zabilježen veći broj zaraženih.