Formiranje vlade

Slovenska Ljevica odbila ulazak u Šarčevu vladu, ali je možda podrži kao manjinsku

Hina

Reuters

Reuters



Stranka Ljevica (L) od koje ovisi mogućnost formiranja slovenske vlade lijevog centra u koju bi bilo uključeno šest stranaka pod vodstvom Marjana Šarca, jednog od dvaju potencijalnih mandatara za sastav nove slovenske vlade, odlučila je da u Šarčevu koaliciju neće ući, ali je spremna glasovati za Šarca kao mandatara i podržati njegovu eventualnu vladu kao »manjinsku projektnu vladu«, potvrdio je kasno večeras razgovoru za Slovensku televiziju predsjednik Ljevice (L) Luka Mesec, nakon šestosatnog sastanka izvršnog odbora stranke koji je o tome odlučivao glasovanjem.


Mesec je kazao da su krajem tjedna vodili »konstruktivne« razgovore sa Šarcem o mogućem ulasku u vladu, ali se je većina članova odbora odlučila samo za projektnu suradnju s potencijalnom Šarčevom manjinskom vladom jer nisu zadovoljni svim koncesijama koje su od Šarca u pregovorima postigli.


Zato će Ljevica (L), najavio je Mesec, već u srijedu Šarčevoj stranci i ostalim strankama koje su spremne s njime ići u koaliciju, ponuditi sporazum o projektnoj suradnji, temeljem kojega bi u parlamentu najprije dali glasove Šarcu kao mandataru nove vlade, a kasnije i njegovoj vladi i njegovim ministrima iako sami u vladu ne žele ući.




Mesec je rekao da su zadovoljni pristankom Šarčeve skupine stranaka da pristanu na zahtjev Ljevice (L) da se minimalne mirovine u Sloveniji podignu na 620 eura te poprave koeficijenti za izračun mirovinske osnovice, a također i pristankom na zahtjev Ljevice da se povećaju minimalne plaće, no da sa Šarcem i strankama koje ga podržavaju nisu uspjeli doći do sporazuma o zaustavljanju privatizacije državnih tvrtki i banaka, da je odbijena većina prijedloga Ljevice (L) o smanjenju izdvajanja za obranu i povećanju poreza iz dohotka i dobiti kompanija, zbog čega u vladu ne namjeravaju ući.


Kao jednu od tema u kojoj nisu našli suglasje sa Šarčevom grupacijom stranaka Mesec je naveo da one nisu pristale na njihov zahtjev da se sa granice s Hrvatskom ukloni bodljikava žica, promijeni vanjska politika u nekim segmentima i odnos prema ljudskim pravima.


S druge strane, Mesec je rekao da je zadovoljan postignutom koncesijom, odnosno obećanjem koje su dobili od Šarca, a odnosi se na zdravstveni sustav za koji žele da ne bude privatiziran i da bude javno dostupan svim slovenskim stanovnicima pod povoljnim uvjetima.


U petak će se navršiti dva mjeseca od kako su u Sloveniji završeni parlamentarni izbori, a na kojima je u novi parlament mandate dobili čak devet stranaka, što komplicira mogućnost formiranja nove vlade.


Predsjednik države Borut Pahor nije u prvom krugu parlamentu predložio kandidata za mandatara jer su relativni izborni pobjednik Janez Janša sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) i drugi najuspješniji na izborima, Marjan Šarec sa svojom Listom Marjana Šarca (LMS), priznali da nemaju potrebnu većinu u parlament temeljem koje mogu formirati vladu.


Drugi izborni krug u kojemu uz predsjendika države mogu mandatara predlagati i zastupničke skupine završava krajem idućeg tjedna, a ne bude li uspješan realnijom će postati i opasnost prijevremenih parlamentarnih izbore ove jeseni.