Slovenski filozof za RT

Slavoj Žižek: Trumpova pobjeda prilika je za “autentičnu ljevicu”

Hina

Slavoj Žižek / NL arhiva

Slavoj Žižek / NL arhiva

Ljevica se mora rekonstituirati na novim osnovama, kako ne bi prevladao desni ekstremni populizam ili jačale autoritarne političke tendencije, smatra slovenski filozof koji živi u New Yorku



MOSKVA/LJUBLJANA Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima predstavlja šok establišmentima u zapadnim demokracijama, ali je to istodobno i prilika za nastanak »autentične ljevice«, kazao je u razgovoru za rusku televiziju na engleskom RT slovenski filozof Slavoj Žižek.


Trumpova pobjeda izazvala je politički potres ne samo u SAD-u, nego i u Europi i svijetu, no sada se ne treba fokusirati na Trumpa, koji je samo »brutalni pragmatični političar« i osoba koja iz dana u dan mijenja svoja stajališta, nego procijeniti budući razvoj situacije, kazao je Žižek.


Prema Žižeku, s Trumpovim su se pogledima, unatoč njegovim radikalnim stajalištima iz kampanje te vulgarnoj i politički nekorektnoj retorici, poistovjetili birači koji su nezadovoljni, ljuti i frustrirani te ne žele »status quo«, možda isti oni koji bi, kako je naveo, glasovali za Berniea Sandersa da ga nije »izigrala« njegova Demokratska stranka.




Hillary Clinton bi u vanjskoj politici možda kao predsjednica bila opasnija i agresivnija od Trumpa, koji je izražavao neka miroljubiva stajališta prema Rusiji i rješavanju palestinskog pitanja, ali će sve biti ovisno o tome koja će »klika« prevladati u njegovu kabinetu, jer sada na Trumpov »vlak« uskaču i republikanci koji su mu bili neskloni, a tradicionalno nemaju simpatija prema Rusiji i Putinu, analizirao je postizbornu situaciju slovenski filozof.


Za ljevicu, po njegovim riječima, sada nije vrijeme »za paniku«, nego za hladnu procjenu situacije i za »strateško razmišljanje« o tome kako dalje.


Ljevica se mora rekonstituirati na novim osnovama, kako ne bi prevladao desni ekstremni populizam ili jačale autoritarne političke tendencije, smatra slovenski filozof koji živi u New Yorku.


»Autentična ljevica« treba zastupati interese malih ljudi, a ne kapitala, jer bi inače u Europi, primjerice u Njemačkoj ili Francuskoj, mogao prevladati desni populizam, a možda i težnje prema autoritarnim režimima.


Žižek je kazao da se slaže s ocjenom američkog filozofa Noama Chomskoga kako svijetu danas ne prijete više samo lokalni politički sukobi, nego možda i ekološka katastrofa ili svjetski rat te da je u tom smislu fenomen Trump »dobrodošlo buđenje« te očiti neuspjeh da se produži globalni »kapitalizam s ljudskim licem«, koji je običnim ljudima stranom retorikom i porukama predstavljala Hillary Clinton.


 I Brexit i pobjeda Trumpa pokazali su da taj tip demokracije više ne funkcionira, kazao je Žižek u razgovoru za rusku televizijsku mrežu RT koju je prenio ruski portal vijesti na slovenskom jeziku http://si.rbth.com.