Telegraph tvrdi

Satelitske snimke otkrivaju da Sjeverna Koreja nastavlja gradnju postaje za lansiranje raketa?

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Satelitske snimke Sjeverne Koreje ukazuju na nastavak gradnje, za koju su vlasti prethodno rekle da se neće dogoditi.



Prema natpisima Telegrapha, Sjeverna Koreja je započela s nadogradnjom postaje za lansiranje raketa. Analitičari su do zaključka došli promatrajući promjene opažene na posljednjim satelitskim snimkama tog područja.


Na slikama su vidljive dizalice na području stanice za lansiranje – Sohae Satellite Launching Station. Stanica je inače korištena za slanje satelita u orbitu i za testiranje tehnologije povezane s međukontinentalnim balističkim raketama. Aktivnost datira iz razdoblja između sredine veljače i početka ožujka, što ukazuje da se dogodilo u vrijeme sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Vijetnamu. 


Razgovor između dvojice čelnika nije dobro prošao nakon što je Trump odbio ponudu Kima da razmontira veliku nuklearnu zgradu, u zamjenu za podizanje ekonomskih sankcija. Postoje i izvješća koja tvrde da je agencija za špijunažu iz Južne Koreje (Intelligence Service) napravila sličnu procjenu na nedavnom sastanku s državnim političarima, prenosi britanski Telegraph.





Dva djela stanice Shoae izgledaju kao da su u nedavnim tjednima bila pod konstrukcijom. Čini se da su i na lansirnoj podlozi i na mjestu ispitivanja motora, neke zgrade ponovno sastavljene. Dvije dizalice vidljive na fotografijama oba područja. Promjene su velike jer je ustanova bila latentna od kolovoza 2018. Trump je manjak aktivnosti na tom mjestu vidio kao znak napretka u gradnji. 


Stručnjaci upozoravaju da nije pametno donositi previše zaključaka oko nastalih promjena. Navode da opažena aktivnost ne znači da se Sjeverna Koreja priprema za ponovnu uporabu postaje, prenosi Telegraph. Napominju i da je tamošnji režim svjestan da će se bilo kakvo razvijanje na postaji vidjeti od strane Amerikanaca, koji takva područja i nadgledaju. 



Razgovori oko prestanka nuklearizacije ostaju nejasni, nakon što je Trump odšetao od razgovora s Kimom u Hanoiju prošlog tjedna, bez dogovora. Trump je tad rekao da ne može pristati na predloženi dogovor. Kim je predložio da će rastaviti nuklearni kompleks Yongbyon, ako SAD ukloni sankcije koje su na snazi od ožujka 2016. godine, a usmjerene su na ekonomiju. Iz SAD-a poručuju da bi takav dogovor značio ukidanje američkih sankcija, dok Kim i dalje radi na tajnim projektima oko nuklearnog oružja, javlja Telegraph.