Nature objavio studiju

STRAVIČNE BROJKE: Svaki dan u svijetu umre više od 15 tisuća djece mlađe od pet godina

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Primjerice u 2017. godini samo je četvero djece do pet godina na 1000 njih umrlo u području Sante Clare na Kubi. No u isto vrijeme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 djece te dobi na njih 1000.



PARIZ – Više od 15.000 djece mlađe od pet godina umire svaki dan u svijetu, a razlike su goleme među zemljama, odnosno regijama, stoji u opsežnoj, jučer objavljenoj studiji.


Od 2000. do 2017. godine, 123 milijuna djece u dobi od 0 do 5 godina umrlo je u 99 zemalja niskih i srednjih prihoda obuhvaćenih studijom. Taj broj čini više od 90 posto smrti u svijetu za tu dobnu kategoriju.


Ako se pribroje privremeni podaci za 2018. godinu kao i procjene za zemlje koje nisu obuhvaćene studijom (kao šo su Kina, Meksiko, Brazil ili Malezija), doseže se broj veći od 130 milijuna djece mlađe od pet godina umrlih u tom razdoblju, navode studije objavljene u časopisu Nature.




Glavni uzroci smrti variraju prema dobi.


U djece mlađe od godinu dana uzrok smrti najčešće je posljedica preranog rođenja.


U dobi od dvije do četiri godine, češći su uzroci smrti malarija, bolesti dijareje ili respiratorne infekcije poput upale pluća.


Opasnost od smrti do pet godina deset puta je veća u nekim zemljama nego u drugima, a četrdeset puta je veća ako se uspoređuju regije.


Primjerice u 2017. godini samo je četvero djece do pet godina na 1000 njih umrlo u području Sante Clare na Kubi. No u isto vrijeme u regiji Garki u Nigeriji umrlo je 195 djece te dobi na njih 1000.


Globalno se smrtnost djece mlađe od pet godina prepolovila od 2000. do 2017., te je s 10 milijuna pala na 5,4 milijuna.


Objavljena studija pruža preciznu kartografiju dječje smrtnosti u 99 proučavanih država.


“Naši radovi mogu služiti kao osnova sanitarnim vlastima za ciljano poboljšanje zdravstvenog sustava”, ocjenjuje jedan od autora studije, Simon Hay s Instituta za procjenu zdravlja (IHME, Sveučilište Washington), statisčki zavod koji se financira novcem iz Fondacije Bill i Melinda Gates.


“Pristup medicinskom liječenju samo je jedan od elemenata”, ocjenjuje Visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava Michelle Bachelet u komentaru koji je također objavljen u časopisu Nature.


“Čimbenici koji pridonose smrtima povezani su s velikim pošastima kao što su siromaštvo, diskriminacija i nepravda”, kazala je Bachelet.