Avionska nesreća

SRUŠIO SE IRANSKI AVION Poginulo je svih 66 putnika, među njima i jedno dijete

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Kako javlja agencija France Presse, pozivajući se na Isnu, u zrakoplovu iranske kompanije Aseman Airlines bilo je »60 putnika i oko šest članova posade« kada je jutros nestao s radara 50 minuta nakon uzlijetanja



U padu iranskoga zrakoplova na letu iz Teherana u Jasudž na jugozapadu Irana u nedjelju je poginulo svih 66 ljudi, od toga 60 putnika i 6 članova posade, potvrdila je zrakoplovna tvrtka.


Glasnogovornik iranske poluprivatne tvrtke Aseman Airlines potvrdio je da je svih 66 ljudi, među kojima jedno dijete, poginulo kad se zrakoplov srušio u planinskom području Dena pored grada Semiroma u pokrajini Isfahan.


Pretpostavlja se da riječ o 20 godina starom avionu tipa ATR 72-500.




Zrakoplov je nestao s radara 50 minuta nakon uzlijetanja iz teheranske zračne luke Mehrabad, a uzrok nesreće još nije poznat, javila je državna televizija.


Guverner regije Semirom izjavio je da spasilački helikopteri ne mogu sletjeti na mjesto nesreće zbog guste magle, dok spasilačke službe pokušavaju doći na to područje kopnenim putem.


Sve hitne službe su obaviještene, prenijele su agencije Isna i Fars pozivajući se na Piroseina Kulovanda, šefa nacionalne spasilačke službe.


Vlasti su priopćile da će pokrenuti istragu.


Tvrtka Aseman Airlines je crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze tvrtke s nesigurnim zrakoplovima, prenosi dpa.


U Iranu se dogodilo nekoliko zrakoplovnih nesreća u zadnjih nekoliko desetljeća. Teheran nije mogao kupovatii nove zrakoplove niti zamjenske dijelove od Zapada zbog sankcija UN-a.


Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, Iran je potpisao ugovore sa Airbusom i Boeingom radi kupovine većeg broja putničkih aviona.