Kenija zavijena u crno

SAMOUBILAČKI NAPAD U džihadističkom pohodu u Nairobiju najmanje pet mrtvih

Hina

Reuters

Reuters

Fotograf agencije France Presse vidio je trupla pet žrtava na terasi restorana i malo dalje truplo bombaša samoubojice koji je aktivirao pojas s eksplozivom. Odgovornost za taj »koordinirani napad«, kako je rekao glavni inspektor kenijske policije Joseph Boinnet, ubrzo je preuzela skupina Šebab



NAIROBI Najmanje je pet ljudi ubijeno u utorak u napadu koji još traje a počinila ga je somalijska radikalna islamistička skupina Šebab u kompleksu u Nairobiju koji obuhvaća hotel, restorane i poslovne zgrade.


Fotograf agencije France Presse vidio je trupla pet žrtava na terasi restorana i malo dalje truplo bombaša samoubojice koji je aktivirao pojas s eksplozivom.


Odgovornost za taj »koordinirani napad«, kako je rekao glavni inspektor kenijske policije Joseph Boinnet, ubrzo je preuzela skupina Šebab.




Napad podsjeća na napade koje je skupina Šebab već izvodila u Mogadishuu: nakon detonacije eksploziva – bilo bombaša samoubojice ili autobombe – skupina napadača upada u zgradu koju su uzeli za metu i nastoje ubiti što više ljudi.


Čelnik kenijske policije potvrdio je da se najmanje jedan bombaš samoubojica raznio nedaleko od ulaza hotela Dusit. Kompleks DusitD2 je smješten u četvrti bogatoj raslinjem gdje su mnoge poslovne zgrade zadnjih godina postupno zamijenile obiteljske kuće s vrtovima.


Boinnet dodaje da je šest od sedam katova hotela Dusit koji ima stotinjak soba pod nadzorom policije.


No napominje da policija još mora pretražiti okolne zgrade.


Hotel je u vlasništvu tajlandske grupacije Dusit Thani.


U Keniji su se već događali džihadistički napadi velikih razmjera.


Dana 7. kolovoza 1998. u napadu na američko veleposlanstvo u Nairobiju za koji je odgovornost preuzela Al Kaida, poginulo je 213 a ranjeno je 5.000 ljudi.


Pošto su 2011. potisnuti iz Mogadishua, pripadnici skupine Šebab izgubili su većinu svojih baza. No i dalje kontroliraju velika seoska područja odakle vode gerilske i bombaške napade, pa i u prijestolnici.