SAD imenovali izaslanika za »obnovu demokracije« u Venezueli

Hina

Reuters

Reuters



Američki državni tajnik Mike Pompeo imenovao je u petak Elliotta Abramsa izaslanikom koji će pomoći u »obnovi demokracije« u Venezueli, gdje su Sjedinjene Države priznale Juana Guaida »privremenim predsjednikom« umjesto Nicolasa Madura.


Taj bivši diplomat koji je bio u službi u vrijeme republikanskih predsjednika Ronalda Reagana i Georgea W. Busha, ocijenio je pred novinarima da je kriza u Venezueli »teška, zamršena i opasna«.


Novi izaslanik će već u subotu doći u UN-ovo Vijeće sigurnosti gdje Pompeo kani »pozvati druge zemlje da podupru demokratsku tranziciju u Venezueli«.




»Elliott će biti odgovoran za sve što je povezano s našim naporima za povratak demokracije u Venezueli«, istaknuo je američki državni tajnik, rekavši da je to »izazov za čitav svijet«.


Ocijenio je da je samoproglašenje predsjednika Narodne skupštine Juana Guaida privremenim venezuelskim predsjednikom »tek prvi korak na putu Venezuelaca ka slobodi«.


Elliott Abrams je na početku Trumpova mandata trebao biti imenovan drugim čovjekom State Departmenta, ali je predsjednik uložio veto zbog kritika koje mu je diplomat uputio u izbornoj kampanji.


Pompeo je pohvalio »gorljivo zauzimanje za prava i slobode svih naroda« kojim se odlikuje novi izaslanik koji je sredinom 2000-ih bio u timu neokonzervativaca zaduženih za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući u vrijeme Georgea W. Busha. Radio je na promicanju »demokracije i ljudskih prava« u svijetu.