Odlučnost koalicije

SAD i saveznici održavaju vojnu vježbu u Perzijskom zaljevu

Hina

Pomorska vježba pokazuje globalnu spremnost da se pomorski pravci isporuka nafte drže otvorenim u vrijeme dok Izrael i Iran razmjenjuju ratne prijetnje



DUBAI – Sjedinjene Države i saveznici počeli su veliku pomorsku vojnu vježbu u Perzijskom zaljevu koja, kako kažu, pokazuje globalnu spremnost da se pomorski pravci isporuka nafte drže otvorenim u vrijeme dok Izrael i Iran razmjenjuju ratne prijetnje.


Najavljena u srpnju operacija IMCMEX-12 usredotočena je na čišćenje mina koje bi Teheran ili neke gerilske skupine mogli postaviti kako bi prekinuli promet tankera između Irana i Arapskog polutooka, posebice u Hormuškom tjesnacu.


Vježba sa simpozijem za časnike više od 30 mornarica počinje nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju za gledatelja televizije u SAD-u rekao da je Teheran blizu izgradnje nuklearne bombe. Njegove su riječi potaknule razgovore o mogućem izraelskom napadu i njegovom pritisku na predsjednika Baracka Obamu da podrži Izrael.




Vojni dužnosnici i diplomati, kao i sam Iran, nastojali su umanjiti značaj vremena vježbe i istaknuti obrambeni i hipotetski aspekt vježbe koja na moru počinje u četvrtak s mnogo manjim brojem država sudionica.


To je, međutim, jasno i otvoreno iskazivanje odlučnosti široke koalicije država da se suprotstave svakom možebitnom pokušaju Irana da prekine plovidbu tankera u Zaljevu u odmazdi zbog eventualnog napada Izraela ili SAD-a na njegova nuklearna postrojenja, čime je Iran više puta prijetio.


»U ovoj se vježbi radi o minama i međunarodnim naporima da se uklone«, rekao je u ponedjeljak časnicima na simpoziju u Bahreinu viceadmiral John Miller, zapovjednik  središnjeg zapovjedništva pomorskih snaga SAD-a.


U vježbi sudjeluju najveće europske pomorske sile, Britanija i Francuska, više bliskoistočnih zemalja ali i udaljene zemlje poput Estonije i Novog Zelanda.Snage SAD-a u Zaljevu uključuju dva nosača zrakolova no oni u toj vježbi neće sudjelovati. Iran je sa svoje strane rekao da će idućeg mjeseca održati veliku vojnu vježbu kako bi pokazao svoju sposobnost da obrani nuklearna postrojenja. Zapadne sile planiraju također veliku vojnu vježbu u istočnom Sredozemlju idućeg mjeseca.