Razvod

Razvod: Nekontrolirani Brexit vodi ekonomije u kaos

Denis Romac

Izlazak iz Europske unije podijelio je i britansku javnost / Foto Reuters

Izlazak iz Europske unije podijelio je i britansku javnost / Foto Reuters

Brexit bez podrške britanskog parlamenta reflektirat će se na brojna područja života, a trgovini prijeti kaos s obzirom na to da se na britanske granične prijelaze vraćaju carinske i sanitarne kontrole. Slično će biti i na europskoj strani



RIJEKA Čini se kako se i jedna i druga strana, i Velika Britanija i Europska unija, ubrzano pripremaju za Brexit bez sporazuma, tzv. no-deal Brexit, s obzirom na to da takav kaotični odlazak Britanije iz EU-a postaje sve izvjesniji. U ovom je trenutku malo vjerojatno da će britanski parlament u siječnju potvrditi ponuđeni sporazum o britanskom izlasku iz EU-a, što ga je s Bruxellesom ispregovarala aktualna premijerka Theresa May.


Stotinjak dana nas dijeli od 30. ožujka, kada Britanija više neće biti članica Unije. Ako do tog dana dogovoreni sporazum o britanskom izlasku ne bude prihvaćen u britanskom parlamentu, a odlazak ne bude prolongiran – što je u ovom trenutku samo teoretska mogućnost – Velika Britanija i Europska unija naći će se u nekontroliranom Brexitu, procesu bez presedana u povijesti europskih integracija.


Udar na financijska tržišta


Ključna promjena koja će nastupiti tog dana i koja će se reflektirati na brojna područja i pojedince i na jednoj i na drugoj strani kanala La Manche, odnosi se na činjenicu da će tog dana, 30. ožujka 2019. godine, europsko pravo prestati vrijediti u Velikoj Britaniji. A to će se trenutačno reflektirati na brojna područja života.




Nekontrolirani Brexit bez dogovora vjerojatno će donijeti sve ono što su proteklih mjeseci i jedna i druga strana, s više ili manje volje i spremnosti, pokušavale izbjeći. Ponajprije, no-deal Brexit odmah bi doveo u pitanje sadašnji status i europskih državljana u Velikoj Britaniji i britanskih u EU-u. Kao što je poznato, u Britaniji živi oko tri milijuna Europljana, dok nešto manje Britanaca živi u EU-u.


Kaos u prometu bio bi gotovo neizbježan, s obzirom na to da bi se preko noći promijenio režim na granici. To se osobito odnosi na promet roba, odnosno trgovinu, budući da se na britanske granične prijelaze vraćaju carinske i sanitarne kontrole, a slično će biti i na europskoj strani. Europski izvoz u Britaniju, kao i britanski izvoz u Europu, a osobito britanski financijski sektor, vjerojatno bi pretrpio ozbiljnu štetu, s obzirom na to da bi se nakon četiri desetljeća zajedničkog tržišta trgovina između Europe i Britanije ponovno odvijala po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.


Kada je prije nekoliko mjeseci britanska premijerka Theresa May izjavila kako je bolje izaći iz EU-a bez, nego s lošim sporazumom, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je kako oni koji zazivaju izlazak Velike Britanije iz EU-a bez dogovora ne shvaćaju što bi značio taj scenarij i što on implicira, pokušavajući upozoriti na negativne strane takvog Brexita.


Najgori scenarij


Europska komisija jučer je predstavila krizne mjere u sklopu priprema na Brexit bez dogovora, koji postaje sve vjerojatniji. Mjere se odnose na šest područja: promet, financijske usluge, carine, izvoz roba, prava državljana i politiku zaštite okoliša, a posebno trgovanje emisijama stakleničkih plinova. U Bruxellesu su pritom britanskim državljanima koji žive u EU-u zajamčili sva dosadašnja prava, pod uvjetom da ista prava London osigura europskim državljanima u Britaniji.


U Bruxellesu predlažu 12-mjesečno prijelazno razdoblje za zračni prijevoz i sektor financijskih usluga, kako bi se promet mogao neometano odvijati, no riječ je o mjerama i prijedlozima koji pretpostavljaju uzajamnost.



Britanskom gospodarstvu prijeti pad s pozicije petog u svijetu na sedmo mjesto u 2019. godini, kada bi trebalo izaći iz Europske unije, a Francuska i Indija na putu su da ga prestignu, pokazalo je izvješće računovodstvene tvrtke PwC. U PricewaterhouseCoopersu (PwC) procjenjuju da će britansko gospodarstvo u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 posto, ali uz pretpostavku da zemlja izbjegne šok povezan s izlaskom iz EU-a bez dogovora. Za Francusku u PWC-u procjenjuju rast od 1,7 posto a za Indiju od 7,6 posto. – Velika Britanija i Francuska redovito su mijenjale mjesta na ljestvici, no prigušeni gospodarski rast u Britaniji u 2018. godini i ponovno u 2019. godini vjerojatno će donijeti prevagu Francuskoj – kazao je ekonomist PwC-a Mike Jakeman.Rang na globalnoj ljestvici bazira se na veličini gospodarstva iskazanoj u američkim dolarima. Britansko je gospodarstvo usporilo, a vrijednost funte oštro pala, nakon referenduma u lipnju 2016. godine na kojem su se građani odlučili za izlazak Britanije iz EU-a. (Hina)


Slične pripreme na najgori scenarij ubrzane su i u Velikoj Britaniji, s obzirom na to da, kako je kazala premijerka May, odlazak bez dogovora postaje »operativni prioritet«, iako glavni prioritet i dalje ostaje sporazumni Brexit. Pripreme uključuju i stavljanje 3.500 pripadnika britanske vojske u stanje pripravnosti, raspoređivanje dodatne dvije milijarde funti za sljedeću financijsku godinu u sklopu priprema za Brexit, pa i Brexit bez dogovora, kao i zapošljavanje dodatnih tri tisuće carinskih službenika i stotina graničnih službenika.


Mračno upozorenje


Britanski poslodavci uputili su jučer putem svojih organizacija mračno upozorenje članovima parlamenta u kojem upozoravaju da nekontrolirani Brexit britansku ekonomiju može odvesti u kaos, pozivajući ih da se »prestanu igrati politike« i podrže premijerkin sporazum o Brexitu.


Premijerka May nedavno je predložila odgodu glasanja o sporazumu o uvjetima izlaska Britanije iz EU-a, svjesna da bi parlamentarna većina, uključujući i zastupnike njezine stranke, odbacila sporazum. May je priznala kako postoje dvojbe oko jamstva u vezi sa sprečavanjem tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, o čemu je obavila još jedan krug razgovora s europskim čelnicima. Europske članice jednoglasno odbijaju ponovno otvaranje pregovora o dogovorenom sporazumu, koji će se ponovno naći pred britanskim parlamentom polovicom siječnja.


Ta odluka bit će ne samo najvažnija odluka britanskog parlamenta u ovom mandatu, nego i u novijoj povijesti, i ona daleko nadilazi političku sudbinu premijerke May, koja je nedavno preživjela glasanje o povjerenju u svojoj Konzervativnoj stranci.