Nesreća

Ptice srušile moćni švedski borbeni zrakoplov Gripen, negdašnju želju Hrvatske

P. N.

Foto Denis Romac

Foto Denis Romac

Zadnja nesreća JAS lovaca u Švedskoj dogodila se još 1993. godine. Lovac se srušio u središtu Stockholma, blizu mosta na kojem su se nalazili brojni gledatelji



RIJEKA Švedski borbeni zrakoplov JAS 39 Gripen srušio se u utorak u blizini zračne baze u južnoj Švedskoj, nakon što je prilikom slijetanja naletio na više ptica. Pilot se uspješno katapultirao i nije ozlijeđen, objavila je švedska vojska.


– Pilot se dobro osjeća i s njim je sve u redu. Vidjeli smo cijeli incident s tornja zračne baze, rekao je pukovnik Johan Lundgren, zapovjednik eskadrile zračne baze Blekinge, smještene u blizini Ronnebjya.


Švedski ministar obrane Peter Hultquist tamođnjim medijima objasnio je da je pilot učinio upravo ono za što je obučen učiniti u takvim situacijama. Slijedi istraga o okolnostima pada ovog višenamjenskog borbenog zrakoplova, koji proizvodi švedska tvrtka Saab.




Gripen je bio u konkurenciji za obnovu hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali se Vlada odlučila za izraelske F-16 lovce. U sastavu je zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južne Afrike i Tajlanda, a svoju isporuku čeka Brazil.


New York Times piše da je prošle godine pilot tajlandskog ratnog zrakoplovstva poginuo u padu JAS 39 Gripena za vrijeme aeromitinga na jugu Tajlanda. Zrakoplov je iznenada izgubio visinu i srušio se u plamenoj buktinji.


Zadnja nesreća JAS lovaca u Švedskoj dogodila se još 1993. godine. Lovac se srušio u središtu Stockholma, blizu mosta na kojem su se nalazili brojni gledatelji. I taj je lovac, naime, sudjelovao na švedskom aeromitingu. Pilot se sigurno katapultirao, dok je osmero gledatelja dobilo manje ozljede. Kasnije se ustanovilo da je u tom slučaju do rušenja zrakoplova došlo zbog pogreške u računalnom kodu sustava ovog lovca.