Pranik rada

Prosvjedi od Pariza do Phnom Penha: Radnici diljem svijeta na svoj dan skrenuli pozornost na loš položaj

Hina

Prosvjed u Lisabonu / Reuters

Prosvjed u Lisabonu / Reuters

Berlin je nagomilao policijske snage na Međunarodni praznik rada, kada u gradu tradicionalno izbijaju nasilni prosvjedi, baš kao i u Istanbulu koji je zatvorio glavne ulice i ključne prometnice



ZAGREB Prava radnika diljem svijeta bila su u središtu pozornosti u utorak kada su na ulice izašli prosvjednici od Pariza do Phnom Penha, a neke vlade odgovorile mjerama za suzbijanje nereda, prenose agencije.


Berlin je nagomilao policijske snage na Međunarodni praznik rada, kada u gradu tradicionalno izbijaju nasilni prosvjedi, baš kao i u Istanbulu koji je zatvorio glavne ulice i ključne prometnice.


Najveći turski sindikati ne mogu održavati skupove na glavnom gradskom trgu Taksimu od 2014. kada su naciju potresli protuvladini prosvjedi zbog devastacije parka Gezi.




Stanje je bilo mirnije u Moskvi gdje je oko 130.000 ljudi sudjelovalo u povorci na čelu s gradonačelnikom Sergejem Sobjaninom.


»Učinit ću sve da osiguram bolji život običnih Moskovljana i da grad procvate«, obećao je gradonačelnik.


Prosvjednici u Taipeiju tražili su bolje plaće i veća prava u maršu koji je organizirala konfederacija trgovačkih sindikata TCTU.


Predsjednik Tsai Ing-wen obećao je konkretne politike za rast plaća i poboljšanje uvjeta rada, uključujući i veće ovlasti inspektora rada.


Kambodža i Šri Lanka pozvale su radnike da na 1. svibnja ostanu u svojim domovima, najprije zbog sigurnosnih razloga, a zatim i zbog budističke svečanosti koja se održava u isto vrijeme.


Prosvjedi na Međunarodni dan rada počeli su 1880-tih kada su se radnici borili za osmosatno radno vrijeme.


Datum 1. svibnja sjećanje je na prosvjede u Chicagu prije 125 godina koji su prerasli u krvoproliće.


U BiH, iz koje godinama odlazi veliki broj mladih ljudi, koja bilježi visoku nezaposlenost i korupciju i koja se suočava s novom vrlo izglednom političkom krizom zbog problema oko izbornog procesa, na praznik rada sve je izgledalo posve drukčije, kao u zemljama koje nemaju nikakvih problema.


Tek jedan simbolični prosvjed održan je u Tuzli, a dekor Prvoga svibnja obilježile su tek budnice limenih orkestara diljem zemlje te masovni odlasci na izletišta i višednevni odmor budući je u BiH većina institucija spojila vikend s utorkom i srijedom.


U BiH se naime Rad rada obilježava dva dana, kao u vremenu komunizma.


Sindikalci u Crnoj Gori požalili su se na niske plaće i upozorili da se društvo podijelilo na elitu milijunaša i one koji se bore za golu egzistenciju.


Prema službenim podacima, prošle je godine gotovo 83 tisuće radnika primalo plaću od 250 eura, oko 32 tisuće minimalac od 193 eura.


Sindikati su na skupu u Podgorici pozvali vladu da uključi u legalno tržište rada oko 30 tisuća radnika koji rade »na crno«, da zaustavi rast poreznog duga, konfiscira nezakonito stečenu imovinu, poništi štetne privatizacije, poveća porez na dobit i uvede porez na luksuz.