Mjera opreza

Promet na Heathrowu ponovno uspostavljen nakon dojave o dronu

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 21.05  Nepuna tri tjedna nakon kaosa koji su izazvali misteriozni dronovi na Gatwicku prije Božića, zbog istog je razloga u utorak došlo do poremećaja zračnog prometa u londonskoj zračnoj luci Heathrow, najprometnijoj u Europi. 


»Letovi su uspostavljeni«, rekla je glasnogovornica zračne luke zapadno od Londona, nakon upozorenja na jednu bespilotnu letjelicu. Dodala je da usko surađuje s londonskom policijom na sprečavanju bilo kakve prijetnje sigurnosti. »Iz mjera opreza otkazali smo sve odlazne letove dok traje istraga«, objavila je zračna luka na Twitteru.


Metropolitan Police je precizirala da je u 17,05 po lokalnom vremenu primila upozorenje na bespilotnu letjelicu blizu zračne luke. »Policija s kolegama iz zračne luke vodi istragu na Heathrowu«, dodali su.


Ministar prijevoza Chris Hrayling je na Twitteru naveo da je »vojska spremna brzo na Heathrowu rasporediti opremu korištenu na Gatwicku ako to bude potrebno«.Prema internet stranici zračne luke, Heathrow prometuje prema 204 destinacije u 85 zemalja, s 81 zrakoplovnom kompanijom i oko 78 milijuna putnika je prošlo tom zračnom lukom tijekom 2017. godine, ili prosječno 213.668 dnevno.

Gatwick, druga najprometnija zračna luka u Velikoj Britaniji morala je otkazati ili preusmjeriti tisuću letova između 19. i 21 prosinca čime je bilo zahvaćeno 140.000 putnika.


Ministar Grayling je u utorak u Donjem domu upozorio da će odgovorni odgovarati za taj krajnje neodgovoran potez.Tijekom jutra je vlada najavila pojačane mjere protiv dronova, nakon što su joj upućene kritike jer nije dovoljno ozbiljno shvatila moguću opasnost koju predstavljaju bespilotne letjelice. Dronovi su odsada zabranjeni u području od 5 kilometra oko zračnih luka, dok se do sada radilo o zabrani u krugu od jednog kilometra.Od 30. studenoga osobe koje posjeduju bespilotne letjelice teške između 250 grama i 20 kilograma moraju se registrirati i položiti test za upravljanje dronovima.Policajci će moći određivati globe do 100 funti ukoliko neki korisnik drona odbije spustiti letjelicu ili ne pokaže dokaz registracije.Zračne luke Heathrow i Gatwick su najavile u petak da su uložile više milijuna funti u opremu protiv dronova. Jedan glasnogovornik Gatwicka je precizirao da se radi o zaštiti jednakoj onoj koju pruža vojska.

……………….


Londonska zračna luka Heathrow, prva u Europi po broju putnika, objavila je u utorak da je otkazala odlazne letove nakon upozorenja na jednu bespilotnu letjelicu, tri tjedna nakon velikog poremećaja zračnog prometa u Gatwicku iz istog razloga. »Reagiramo na upozorenje na bespilotnu letjelicu na Heathrowu i usko surađujemo s londonskom policijom na sprečavanju bilo kakve prijetnje sigurnosti. Iz mjera opreza otkazali smo sve odlazne letove dok traje istraga«, objavila je zračna luka na Twitteru. Glasnogovornica zračne luke na pitanje telefonom nije mogla reći koliko je letova otkazano.Gatwick, druga najprometnija zračna luka u Velikoj Britaniji morala je otkazati ili preusmjeriti tisuću letova između 19. i 21 prosinca čime je bilo zahvaćeno 140.000 putnika.