Lokalni izbori u Poljskoj

Poljaci na lokalnim izborima: Danas je test za vladajuće nacionaliste

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Na valu popularnosti, čemu najviše doprinose snažan gospodarski rast i izdašna socijalna davanja, PiS može očekivati dobar rezultat u regionalnim vijećima, ali nije vjerojatno da će u njima dominirati.



VARŠAVA – Poljaci u nedjelju izlaze na lokalne izbore koji će biti ključni test za kontroverznu vladajuću nacionalističku Stranku pravde i razvoja (PiS) uoči europskih i parlamentarnih izbora sljedeće godine.


PiS je još od uvjerljive pobjede na izborima 2015. u sukobu s EU-om zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokraciji.


Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i preustroj pravosuđa koje još uvijek pod utjecajem struktura iz komunističkih vremena.




“Izbori su test za glavne stranke u velikim gradovima i regionalnim vijećima uoči europskih izbora u svibnju i parlamentarnih izbora u zemlji sljedeće godine”, kazao je Stanislaw Mocek, politički analitičar iz poljske akademije znanosti.


Na valu popularnosti, čemu najviše doprinose snažan gospodarski rast i izdašna socijalna davanja, PiS može očekivati dobar rezultat u regionalnim vijećima, ali nije vjerojatno da će u njima dominirati.


PiS-ovi glasači svoju stranku, a posebice čelnika Jaroslawa Kaczynskog, vide kao odvažnog čuvara nacionalnih interesa.


Iako Poljska pod PiS-om dobro gospodarski stoji, Bruxelles ne krije nezadovoljstvo poljskim konzervativcima. Reforme u području pravosuđa nisu samo razljutile EU, već su pokrenule val kritika i osuda u zemlji, a najglasniji kritičari tvrde da su protuustavne i najveća prijetnja demokraciji od pada komunizma.


Ankete pokazuju da PiS ima prigodu pobijediti u gradovima u dva kruga glasanja, u nedjelju i potom 4. studenoga, no ona nije prevelika.Oporba optužuje PiS da sije strah među građanima tvrdnjama da će oporba u zemlju pustiti migranate i izbjeglice.


U seoskim sredinama, PiS pokušava preuzeti primat Poljskoj seljačkoj stranci (PSL) koja vlada ruralnim područjima već desetljećima.Stručnjaci vjeruju da Kaczynski može računati na potporu moćne Katoličke crkve kako bi se tradicionalne birače iz ruralnih sredina uvjerilo da uvjerilo da glas daju PiS-u.