Heroji devedesetih

Plenković šalje prosvjednu notu Srbiji zbog Vučićevih izjava o spomeniku zapovjedniku napada na Vukovar

Hina

foto: REUTERS/Marko Djurica

foto: REUTERS/Marko Djurica

"Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide", rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci.



ŽENEVA – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Ženevi rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, komentirajući podizanje spomen ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar.


Otkrivanje te spomen ploče zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar u Hrvatskoj je, ali i civilnom sektoru Srbije, ocijenjeno “neprihvatljivim i neshvatljivim” te “ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina”.


“Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka”, rekao je Vučić.




Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio da će Hrvatska zbog otkrivanja ploče Bratiću uputiti prosvjednu notu Srbiji.


Hrvatski premijer istaknuo je da “Hrvatska ima namjeru pomoći svojim susjedima” i kako bi bilo “idealno postići konsenzus” o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom do svibnja.


“Mi nismo pretjerani optimisti, a ni veliki entuzijasti. No, taj proces treba ići dalje. Bez te perspektive ne možemo računati na ubrzani gospodarski razvoj, prave demokratske vrijednosti i suradnju, a sukladno tome, na daljnje jačanje stabilnosti i sigurnosti našeg neposrednog susjedstva”, istaknuo je Plenković.


Osvrnuo se i na spomenik generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je vodio ofenzivu na Vukovar tijekom Domovinskog rata.


“Hrvatska će uputiti službenu prosvjednu notu Srbiji i to sam rekao Aleksandru Vučiću”, izjavio je Plenković i napomenuo da je Vučić pozvan u Zagreb te da je na njemu hoće li doći.


Ranije je potez Srbije osudio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


“Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide”, rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci.


Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisala je otkrivanje spomen ploče kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“, prenio je u četvrtak novosadski portal „021.rs“.


Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.