Vjerski poglavar

Papa Franjo: Islam nije terorizam, terorizam je kad se sve vrti oko novca

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije.«



RIM – Papa Franjo rekao je u nedjelju da je pogrešno islam poistovjetiti s nasiljem te da su društvena nepravda i idolatrija novca među glavnim uzrocima terorizma.


»Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem«, rekao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj. »To nije pošteno i nije istina«.


Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. srpnja i ubojstvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojemu su napadači prerezali grkljan. Za napad je odgovornost preuzeo IS.




»Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine«, rekao je Papa te dodao: »Mi ih imamo«, referirajući se na katoličanstvo.


»Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji – netko ubije svoju djevojku, netko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici«, rekao je.


»Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni«, rekao je.


Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.


»Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije«, rekao je Papa.


»To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti«, kazao je papa Franjo.