The Economist Intelligence Unit

Pad kvalitete života u europskim gradovima, Melbourne i dalje prvak

Hina

Melbourne / Foto melbourneit.info

Melbourne / Foto melbourneit.info

Pariz je pak pao s 20. na 29. mjesto zbog napada na satirički časopis Charlie Hebdo. Petu godinu zaredom na prvom mjestu je Melbourne (Australija), a prate ga austrijska prijestolnica Beč i kanadski Vancouver



LONDON  Kvaliteta života u europskim gradovima opada zbog rata, štednje i napada, navodi se u godišnjem izvješću koje je u utorak objavila britanska agencija The Economist Intelligence Unit (EIU) zajedno s ljestvicom 140 svjetskih gradova.


»Prijetnje osobnoj sigurnosti, u obliku kriminala, nereda ili sukoba, loše utječu na druge aspekte kvalitete života«, ocijenio je Jon Copestake, sudionik istraživanja, spomenuvši sukob u Ukrajini, terorističke napade u Parizu i mjere štednje u Grčkoj.


Tako je Kijev doživio najveći pad na ljestvici u odnosu na prošlu godinu i našao se na 132. mjestu, među deset gradova u svijetu u kojima je život najmanje ugodan.




Pariz je pak pao s 20. na 29. mjesto zbog napada na satirički časopis Charlie Hebdo.


Petu godinu zaredom na prvom mjestu je Melbourne (Australija), a prate ga austrijska prijestolnica Beč i kanadski Vancouver.


»Najbolje uvjete najčešće pružaju gradovi srednje veličine u bogatim zemljama s malom gustoćom naseljenosti«, ističe se u izvješću.


U ocjenjivanju se vodilo računa o nekoliko stvari: društvenoj i političkoj stabilnosti, stopi kriminala, dostupnosti kvalitetne medicinske usluge, kulturnom životu, okolišu, školstvu i infrastrukturi.


Tako su »New York (55. mjesto), London (53.), Pariz (29.) i Tokio (15.) ugledne metropole s mnoštvom zabavnih sadržaja, ali i s povećanom stopom kriminaliteta, gužvom i problemima u javnom prijevozu«, ističe EIU.


Na samom dnu je Damask, prijestolnica Sirije u kojoj već četiri godine bjesni rat.


»Sukobi su odgovorni što se veći broj gradova našao pri dnu ljestvice«, navodi se još u izvješću u kojemu prijestolnice Libije i Nigerije, zemalja koje su destabilizirale naoružane skupine, zauzimaju 136. i 137. mjesto.