Konzervatici u akciji

Ovo su žene koje su odgovorne za zakon kojim se pobačaj kažnjava zatvorom i do 99 godina

Bojana Guberac

Izvor: Wikipedia/Twitter

Izvor: Wikipedia/Twitter

Konzervativna republikanska guvernerka potpisala je najstroži zakon o abortusu u zemlji, koji čini obavljanje pobačaja kaznenim djelom u gotovo svim slučajevima, uključujući trudnoće nastale kao rezultat silovanja i incesta



Konzervativna republikanska guvernerka potpisala je najstroži zakon o abortusu u zemlji, koji čini obavljanje pobačaja kaznenim djelom u gotovo svim slučajevima, uključujući trudnoće nastale kao rezultat silovanja i incesta.


Kako se vijest o zakonu proširila, američki novinar Dan Lavoie napravio je kolaž fotografija muškaraca koji su glasovali za zakon i tako ga učinili stvarnošću žena 21. stoljeća. Zakonom, kojeg su donijeli senatori Alabame, obavljanje pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće smatra se krivičnim djelom kažnjivim od 10 do 99 godina.



Jedina iznimka, prema kojoj žene neće biti kažnjene zatvorom, postoji kada je zdravlje žene ozbiljno ugroženo. Takve žene neće biti kažnjene ako se odluče za abortus. Donošenje monumentalnog novog zakona izazvalo je val kritika zagovornika ženskih prava širom svijeta.




No, unatoč snažnim reakcijama i kritikama na račun senatora koji su za zakon glasovali, radikalni zakon je sponzorirala žena, a ženska guvernerka Alabame ga je potpisala.


Žene protiv žena


Guvernerka Alabame, Kay Ivey, osvrnula se na donošenje zakona tako što je kazala kako je to ponosni trenutak za državu. Dodala je kako, ipak, mjera može biti neprovediva u kratkom roku.


“Za mnoge pristaše ovog zakona, ovaj zakon predstavlja snažan dokaz da su građani Alabame duboko uvjereni da je svaki život dragocjen i da je svaki život sveti dar od Boga”, izjavila je guvernerka.


Terri Collins, sponzorica zakona, izjavila je kako vjeruje da zakon odražava uvjerenja većine državnog biračkog tijela. “Čula sam od mnogih žena u državi da su izrazito pro-životne i jako podržavaju zakon”, rekla je Collins.


Države Kentucky, Mississippi, Ohio i Georgia nedavno su odobrile zabranu pobačaja nakon što se otkrije fetalni otkucaj srca, koji se može pojaviti u šestom tjednu trudnoće.