Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Otkriven spomenik Titu u Podgorici. Pogledajte svečane trenutke, ljude su ponijele emocije - Novi List

NoviList.hr

Otkriven spomenik Titu u Podgorici. Pogledajte svečane trenutke, ljude su ponijele emocije

Maršal

19. prosinac 2018 17:56

Napisao: Portal Novilist.hr

Kod spomenika se okupio veliki broj građana da odaju poštu, kako kažu, "najvećem sinu naših naroda"

Foto Screenshot YouTube

PODGORICA Spomenik bivšem predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipu Brozu Titu otkriven je dana u parku u blizini hotela Podgorica u glavnom gradu Crne Gore. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je da i oni koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika priznaju da je najvažnija ličnost ovih prostora, prenose Vijesti.me.

Vuković je naglasio da su na današnji dan 1944. godine okupatori Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje.

- Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da spomenemo imena koja su se posebno istakli veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih historijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd, rekao je Vuković.

Ministar obrane Predrag Bošković na ceremoniji otkrivanja spomenika kazao je da u sjećanjima naroda opstaju ljudi koji ožive svoje ideje.

- Vojni poziv odlučujuće je oblikovalo crnogorsko društvo, na takvim osnovama Crna Gora se susrela sa Titom. Od 14 načelnika Jugoslovenske narodne armije, trojica su bili Crnogorci.

Crna Gora i Tito su povezani u Drugom svjetskom ratu i njegove ideje je slijedio crnogorski narod. S ove distance mi nismo ovdje da sudimo i presuđujemo.

tito1

Koliko je ovo spomenik vrhovnom komadantu, ovo je spomenik Crne Gore. Neka ovaj spomenik bude dio našeg odnosa prema ovoj borbi, poručio je Bošković.

- Nek je sretan povratak Tita u Podgoricu iz koje nikad nije ni otišao, poručio je akademik Zuvdija Hodžić.

Kod spomenika se okupio veliki broj građana da odaju poštu, kako kažu, "najvećem sinu naših naroda", pišu Vijesti.me.