Žele izbjeći kontroverze

Opekli se: Večera dopisnika iz Bijele Kuće ove godine bez komičara

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Iako me nikada nisu zamijenili za stand-up komičara, obećajem vam da moja lekcija iz povijesti neće biti suhoparna, kazao je Chernow



WASHINGTON, Udruženje novinara akreditiranih u Bijeloj kući ove će godine na svojoj tradicionalnoj večeri prekinuti s tradicijom pozivanja komičara koji se uobičajeno šale i sprdaju na račun aktualnog predsjednika, nakon prošlogodišnjeg kontroverznog nastupa Michelle Wolf koji je podijelio Ameriku, javlja u ponedjeljak dpa.


Umjesto toga će Ron Chernow, biograf američkih predsjednika, održati glavni govor, priopćilo je udruženje dopisnika.


»I dok slavimo važnost slobodnih i neovisnih novinskih medija za dobrobit i zdravlje republike, veselim se Ronovom govoru i kako će ovaj neobični trenutak staviti u kontekst američke povijesti«, kazao je Olivier Knox, predsjednik udruženja.




»Iako me nikada nisu zamijenili za stand-up komičara, obećajem vam da moja lekcija iz povijesti neće biti suhoparna«, kazao je Chernow.


Na prošlogodišnjoj večeri je Michelle Wolf izazvala kontroverzu i zgražanje dijela javnosti kada je ružno izvrijeđala glasnogovornicu Bijele kuće Sarah Sanders, uključujući i izrugivanje njezinom fizičkom izgledu, rekavši da »pali činjenice i onda koristi pepeo kako bi stvorila savršeno sjenilo za oči i stvorila efekt ‘smokey eyes’«, te je potom usporedila s likom tete Lidije u seriji Sluškinjina priča.


Wolf se zbog toga našla na udaru kritika, ne samo iz republikanskih već i demokratskih krugova, a Udruženje dopisnika iz Bijele kuće je izrazilo žaljenje zbog nastupa komičarke koji »nije bio u duhu misije» udruge koja je htjela »poslati ujedinjujuću poruku o našoj zajedničkoj predanosti energičnom i slobodnom tisku, odajući u isto vrijeme počast uljudnosti, sjajnom izvještavanju i dobitnicima stipendija«.


Novinarka Associated Pressa Meg Kinnard kritizirala je taj događaj na Twitteru, povezujući ga s raširenom percepcijom da su mediji pristrani protiv Donalda Trumpa i konzervativaca općenito: »Ako je večera dopisnika Bijele kuće učinila išta večeras, stvorila je jaz između novinara i onih koji nam ne vjeruju još većim. A oni među nama koji se nalaze u crvenim državama i koji rade naporno svaki dan da dokažu svoju objektivnost morat će se nositi s time«.


S druge strane, mnogi su ustali u obranu komičarke koja je izazvala kontroverzu i prozvali udruženje dopisnika zbog »beskičmenjaštva» i nedostatka hrabrosti.Na gala večeri dopisnika iz Bijele kuće prikuplja se novac za stipendiranje studenata.