Pravda za Davida

Oglasio se Davor Dragičević: “Nisu me uspjeli likvidirati! Idem do kraja s vama ili bez vas”

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, M.D. Klix.ba

Foto Facebook, M.D. Klix.ba

Ja idem do kraja, s vama ili bez vas. Ja nikada neću odustati. Ubili su mi dijete, poručio je Davor Dragičević



Nakon osam dana prvi put se oglasio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida,  koji je nestao nakon prosvjeda u Banjoj Luci 30. prosinca, kada je je MUP RS-a uhitio veći broj pripadnika grupe Pravda za Davida. U videu na Facebook grupi Pravda za Davida, koji je objavila njegova bivša supruga Suzana Radanović, Davor Dragičević poručio je da je još pri zdravom razumu i da ga nisu uspjeli likvidirati.


– Mogu me fizički ubiti, ali ostalo mi nikada neće oduzeti, a to je istina i pravda za Davida. Istinu znamo i zato je jedini zahtjev da se predmet prebaci na državno tužilaštvo i sve će vrlo brzo biti gotovo. To je ono čega se oni plaše. Nijednu grešku nismo napravili za 10 mjeseci, a ophode se tako prema nama jer nemaju gdje, kazao je Dragičević.


Mogu me ubiti, a ovo su krivci


Poručio je ljudima iz grupe “Pravda za Davida” da nemaju sebi šta zamjeriti te da bi vlasti uradile isto i da nisu bili na ulici. Rekao je da ga mogu ubiti, a ako mu se nešto dogodi, krivci za to su Dragan Lukač, Darko Ilić, pripadnici MUP-a RS s press konferencije, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, tužioci i svi oni koji su sudjelovali u montiranom procesu u ubistvu njegovog djeteta, prenosi Klix.ba.




Poručio je kako nikome tko je napustio grupu “Pravda za Davida” ne zamjera i zahvalio se svima što su bili uz njega.


– Ja idem do kraja, s vama ili bez vas. Ja nikada neću odustati. Ubili su mi dijete. Mir Božjji, Hristos se rodi svim pravoslavnim vjernicima. Nek’ im dođe mir u kuću. Nek’ budu danas sa svojim porodicama. Meni treba pravda za Davida Dragičevića. Ja vas nisam napustio i neću vas nikada napustiti. Također, vjerujem, ni vi mene. Idem do kraja, hrabro i istrajno, rekao je.


Uništili su mi najsvetije


Naglasio je kako je ovo sve montirani proces te da je jasno rekao kako nije ovdje da nekoga ruši, ni on, ni grupa “Pravda za Davida”.


– Uništili su mi najsvetije, 280 dana mirne i dostojanstvene borbe za moje dijete i sve nas. Morate shvatiti da ovo više nije borba za Davida, već borba za sve nas, svu našu djecu. Mog Davida nema, nikad ga ja više vidjeti neću. Zavjetovao sam se na grobu, ako sad ne ustrajemo, pobit će nas sistem.


To je sistem od kojeg 10 mjeseci tražim samo da radi svoj posao. Krenuli su u likvidaciju mene, moje porodice i svih vas. Oni na tome neće stati. Moja smrt je mala žrtva za sve. Jednog dana će se riještiti, nema Davida, nema mene. Šta ćete vi?, kazao je.


Istaknuo je da se svima sprema isti scenarij i kako želi da žive u zemlji gdje će Ustav, zakon i red biti jednaki za sve.


Nisam pobjegao, sklonio sam se


– Ja nisam pobjegao, ja sam se sklonio. Rekao sam: nećete me ubiti kao Davida. Bez borbe ne ide. Oni više nemaju gdje. Rješenjem ovog slučaja, za koji imamo dokaze, sve se rješava.


Oni neće priznati zločin. Moramo ići tražiti istinu na drugom mjestu, kroz institucije mirno i dostojanstveno. Još uvijek sam živ i zdrav, voli vas vaš ćaća, nikad vas iznevjeriti neće. Tko hoće, idemo do kraja. Pravda za Davida, pravda za svu djecu. Ovo se jednom završiti mora, kazao je Dragičević, prenosi Klix.ba.


David Dragičević u ožujku je pronađen mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Njegov otac Davor odlučio se sakriti kako ne bi bio uhićen po policijskoj tjeralici. Punih 270 dana predvodio je prosvjedna okupljanja u Banjoj Luci, koja su se s vremenom pretvorila u otvorenu pobunu protiv režima Milorada Dodika. 


Dodik sa svoje strane skida odgovornost vlasti i policije te ju skreće na okružno tužiteljstvo, koja da nije provelo istragu na zadovoljavajući način. No, istodobno optužuje opoziciju da skupinu Pravda za Davida pokušava iskoristiti ne bi li se dokopala vlasti.


Policija Republike Srpske je nakon 30. prosinca izdala zabranu bilo kakvih novih prosvjeda skupine Pravda za Davida, tvrdeći kako oni koji su prijavili skup održan tog dana nisu pridržavali zakona te da su ugrozili mir i sigurnost.