Ususret studenačkim izborima

Obama žestoko napao Trumpa i republikance zbog ‘zloporabe moći’

Hina

Reuters

Reuters

»Za dva mjeseca imamo priliku – ne izvjesnost nego priliku da vratimo neki privid razuma u našu politiku«, kazao je u govoru na sveučilištu Illinois u gradu Urbana-Champaign. »Postoji u stvari samo jedna protuteža lošoj politici i zloporabi moći a to ste vi i vaš glas«



ZAGREB Bivši američki predsjednik Barack Obama u petak je žestoko napao svoga nasljednika Donalda Trumpa i republikance pozivajući demokrate da se odupru »zloporabi moći« i vrate privid razuma u politiku svojim glasovima na izborima u studenome, prenose svjetske agencije.


U neuobičajeno oštrom napadu na Trumpa Obama je kazao kako Amerikanci žive u opasnim vremenima i optužio je republikance da predstavljaju prijetnju demokraciji, dijele zemlju i potkopavaju globalne saveze ulagajući se Rusiji.


»Što se dogodilo Republikanskoj stranci?«, upitao je Obama i poručio – kad postoji vakuum u demokraciji »drugi glasovi ispune taj prostor i politika straha, odbijanja i ukopavanja ukorijeni se«.




»Za dva mjeseca imamo priliku – ne izvjesnost nego priliku da vratimo neki privid razuma u našu politiku«, kazao je u govoru na sveučilištu Illinois u gradu Urbana-Champaign. »Postoji u stvari samo jedna protuteža lošoj politici i zloporabi moći a to ste vi i vaš glas«.


Obje stranke pozivaju svoju glasačku bazu da izađe na izbore 6. studenoga na kojima bi demokrati trebali osvojiti 23 mandata u Zastupničkom domu Kongresa i dva u Senatu kako bi ostvarili većinu u oba doma Kongresa i blokirali Trumpov politički program.


Većina u oba doma Kongresa omogućila bi republikancima ne samo oblikovanje Trumpove politike nego i pokretanje istraga.


Obama koji je neke demokrate frustrirao odlukom da ne nastupa u javnosti nakon što je predao dužnost Trumpu u siječnju 2017. optužio je republikance da nisu voljni biti čuvari demokracije i biti protuteža Trumpovoj politici i njegovim najgorim instinktima.


Kazao je da će to stoga morati učiniti glasači.


»Na kraju krajeva prijetnja našoj demokraciji nisu samo Donald Trump ili sadašnji sastav republikanaca u Kongresu«, kazao je. »Najveća prijetnja našoj demokraciji je indiferentnost. Najveća prijetnja našoj demokraciji je cinizam«. Obama je ismijao Trumpa što si je pripisao zasluge za ekonomski oporavak za koji su zaslužne mjere Obamine administracije. Kazao je da Trump iskorištava nerazumijevanje među različitim kulturama i nezadovoljstvo ekonomskim stanjem koji su se razbuktali u društvenim previranjima.


»To nije počelo s Donaldom Trumpom. On je simptom a ne uzrok«, rekao je Obama. »On samo kapitalizira na ogorčenju koje političari raspiruju godinama«.


Do sada Obama je oklijevao kritizirati javno svoga nasljednika no od toga je odustao u saveznoj državi u kojoj započeo vlastitu političku karijeru kazavši da glas protiv republikanaca može osigurati da vlast opet bude »poštena i časna i poštuje zakone«.


»Ako ste mislili da izbori nisu važni nadam se da su protekle dvije godine ispravile vaš dojam«, dodao je. »Politika podjela i ogorčenja i paranoje na nesreću se udomila u Republikanskoj stranci«.


Republikanci su odbacili te kritike a to je učinio i Trump.


»Žao mi je, gledao sam ali sam zaspao«, kazao je Trump na skupu u Sjevernoj Dakoti. »Otkrio sam da je on vrlo, vrlo dobro sredstvo za spavanje«.


Na izbore u studenome za trećinu Senata i Zastupnički dom, koji se događaju na polovici Trumpova mandata, gleda se kao na referendum o Trumpu koji je ispunio porezna obećanja da smanji poreze i ukine neke propise no suočen je s velikom istragom o ruskom uplivu na protekle predsjedničke izbore i sve više pitanje o njegovoj sposobnost da obavlja predsjedničku dužnost, čak i iz redove njegove administracije.


 Obama se obrušio i na ideju da će sve biti dobro zbog toga što neki Trumpovi suradnici ignoriraju njegove naredbe.


»Demokracija tako ne bi trebala funkcionirati«, kazao je Obama odgovarajući na sadržaj upravo objavljene knjige slavnog američkog novinara Boba Woodwarda koji opisuje kako Trumpovi suradnici nastoje obuzdati nekontroliranog i neobrazovanog predsjednika.


Američki mediji prenose kako se i bivša prva američka dama Michelle Obama politički aktivirala uoči izbora u studenome te će govoriti na skupovima u okviru akcije »Kad svi glasamo« koju organizira nova neprofitna organizacija kojoj predsjeda.