Kraj Bloombergove ere

New York izabrao “crvenog” Billa de Blasia

Hina

"Njujorčani su zahtijevali glasno i odlučno novu upravu grada, ujedinjeni u ideji da nijedan Njujorčanin ne smije biti ostavljen po strani", kazao je De Blasio u utorak navečer pred svojim oduševljenim pristašama, u pratnji supruge i dvoje djece koje je stavio u središte svoje kampanje.



NEW YORK - Građani New Yorka željni promjene izabrali su na izborima u utorak velikom većinom glasova demokrata Billa de Blasia za novog gradonačelnika, kako bi okrenuli novu stranicu nakon što je grad posljednjih 12 godina vodio milijarder Michael Bloomberg.


De Blasio, Amerikanac talijanskog podrijetla star 52 godine, oženjen za Afroamerikanku, nadvisio je svojeg republikanskog suparnika Joea Lhotu s više od 70 posto glasova prema još djelomičnim rezultatima.


“Njujorčani su zahtijevali glasno i odlučno novu upravu grada, ujedinjeni u ideji da nijedan Njujorčanin ne smije biti ostavljen po strani”, kazao je De Blasio u utorak navečer pred svojim oduševljenim pristašama, u pratnji supruge i dvoje djece koje je stavio u središte svoje kampanje.




“Boriti se s nejednakostima nije lako, nikada nije bilo. Problemi neće biti riješeni u jedan dan, ali nikada se neću prestati boriti”, naglasio je on.


Ranije tijekom dana, nakon što je glasovao u svojoj četvrti Park Slope u Brooklynu, De Blasio koji je prema svim anketama bio favorit, već je spomenuo “brojne Njujorčane koji se bore da spoje kraj s krajem”. Ponovio je svoju odlučnost “udaljavanja od politike iz doba Bloomberga” koja je doprinijela porastu nejednakosti.


Tijekom Bloombergovih godina New York je postao znatno sigurniji, s rekordnih 52 milijuna turista prošle godine.


Birači od kojih brojni pozdravljaju rezultate Bloomberga, glasovali su bez žara, nakon žestoke kampanje u kojoj se tek kasnije probio De Blasio, bivši pravobranitelj i općinski savjetnik za Brooklyn, te nekadašnji menadžer u kampanji Hillary Clinton za Senat 2000.


Tijekom kampanje isticao je svoju višerasnu obitelj, suprugu Chirlane McCray, pjesnikinju, nekadašnju iznimno aktivnu lezbijsku aktivistkinju, i njihovo dvoje djece Dantea (16) i Chiaru (18), “modernu obitelj” koja simbolizira višerasni megalopolis s 33,3 posto bijelaca, 25,5 posto crnaca, 28,6 posto Hispanoamerikanaca i 12,7 posto Azijata.


New York, najveći grad u SAD-u s 8,3 milijuna stanovnika, ima šest puta više demokratskih nego republikanskih birača ali nije izabrao demokratskog gradonačelnika od 1989. godine.


Nije to bio jedini američki grad koji je glasovao u utorak – Boston, Seattle, Detroit i Atlanta također su birali svojeg gradonačelnika.


U vrlo demokratskom New Jerseyju, republikanac Chris Christie, snažna ličnost koja će biti nezaobilazna u perspektivi predsjedničkih izbora 2016. godine, lako je osvojio drugi mandat guvernera.


Virginia je također izabrala novog guvernera na izborima koje je tijesno osvojio demokrat Terry McAuliffe, veliki prijatelj obitelji Clinton, koji će naslijediti republikanca.