Čarobna šuma

Netko si je dao truda i slikao šumu koja je inspirirala Tolkiena. Fotke izgledaju magično

Sanda Milinković

Photo: Christopher Furlong/Getty Images

Photo: Christopher Furlong/Getty Images

J.R.R. Tolkien se kao dječak igrao u sadašnjem rezervatu Moseley Bog u Birminghamu. Prekrasna priroda mu je poslužila kao inspiracija za šumske opise iz legendarnih Gospodara prstenova i Hobita. 



Prirodni rezervat Moseley Bog uključuje prastaru šumu koja potječe još iz Brončanog doba. U blizini se nalazi i povijesni mlin Sarehole, smješten iza kuće gdje je Tolkien živio kao dijete. Književnik i pjesnik Tolkien, 1966. godine u intevjuu za The Guardian, izjavio je da mu je upravo ova šuma bila velika inspiracija. “Bilo je poput izgubljenog raja… Postojao je stari mlin koji je mljeo kukuruz, veliko jezero s labudovima, pješčanik, prekrasan dio sa cvijećem, nekoliko starinskih kuća i, u daljini, potok uz još dva mlina. Uvijek sam znao da će to ići – i išlo je”, riječi su velikog Tolkiena. Zanimljivu informaciju pruža i kratka knjižica naziva Birmingham Tolkien Trail. U njoj stoji da je nestašni Tolkien zajedno sa svojim bratom utrošio mnogo sati istražujući uparavo Sarehole mlin. Sin od vlasnika mlina ih je nerijetko tjerao, pa su ga dječaci prozvali Bijela Orka. 


Ovaj mali zeleni raj na zemlji inspirirao je knjiški opis Stare šume Toma Bombadila u prvoj knjizi Gospodara prstenova. Listajući već žute stranice knjige Prstenova družina pokušala sam pronaći citate koji bi opisali djelove šume. Gledajući ove fotografije, praćene Tolkienovim riječima, na trenutak se možemo udaljiti iz stvarnosti i zamisliti u ovoj prekrasnoj zelenoj oazi.


Moseley bog, Pinterest


Moseley bog, Pinterest





“… u tišini koja je vladala svijetom, kad je bilo manje buke, a više zelenila…”, riječi su Tolkiena s početka njegove knjige Hobit. Možda je pišući ove rečenice, mislio upravo na tišinu svoje šume iz djetinjstva. 


Moseley bog, Twitter


Moseley bog, Twitter



Zažubori voda. U mraku nazru bjelasanje pjene, na mjestu gdje bijaše mali slap. Tad odjednom nestane drveća pred njima, a za njima ostade izmaglica. Izašli su iz Šume i našli se pred širokom bujnom tratinom.” Tolkien, Gospodar prstenova: Prstenova družina. 



Moseley bog, Pinterest


Moseley bog, Pinterest



“Krošnje su bile gušće i zelenije na rubovima proplanka omeđujući ga gotovo neprobojnim zidom. Tu nije raslo ni jedno drvo, nego samo debela trava i mnoge visoke biljke: tanka i uvenula kukuta i divlji peršin, kužnjak sa sjemenom nalik na pahuljasti pepeo…”



Moseley bog, Flickr


Moseley bog, Flickr



“Na skrovitoj zemlji između njih, ležalo je zlatno popodnevno sunčano svijetlo, toplo i sneno.”



Moseley bog, Flickr


Moseley bog, Flickr



“… ugleda kako se nad njim nadvila golema vrba, stara i svikastobijela. Zasljepilo ga je lišće trepereći na sjajnu nebu…”



Moseley bog, Flickr


Moseley bog, Flickr



“Ispred njih, na stanovitoj udaljenosti, stajao je zeleni vrh brijega bez drveća, dižući se poput ćelave glave iz okolne šume”, opisuje Tolkien šumu koja vodi do kuće Toma Bombadila.