'Junačko djelo'

Napadača na Skripalja osobno je prije četiri godine odlikovao Putin

Hina

Reuters

Reuters



Drugoosumnjičeni u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u ožujku u Engleskoj odlikovan je za junačko djelo 2014. a odličje mu je dodijelio ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je u utorak istraživački portal Bellingcat.


Osumnjičeni je zapravo 39-vojni liječnik, zaposlenik ruske vojne obavještajne službe GRU, navodi Bellingcat koji ga je u ponedjeljak identificirao kao Aleksandra Jevgenjeviča Miškina. Britanska policija u rujnu ga je identificirala kao Aleksandra Petrova, jer mu je to ime bilo u putovnici, ali se vjeruje da se radi o pseudonimu.


Tog je čovjeka »odlikovao osobno Vladimir Putin«, izjavili su na tiskovnoj konferenciji u britanskom parlamentu osnivač Bellingcata Eliot Higgins i istraživački novinar Christo Grozev, moguće zbog njegovih aktivnosti na Krimu ili u ostatku Ukrajine.




Oni su se pozvali na fotografiju koja prikazuje ruskog predsjednika kako se rukuje s njim, a koju je baka osumnjičenog pokazivala stanovnicima sela Lojga na sjeveru Rusije gdje je odrastao.


Bellingcat nije pronašao baku nego seljane koji su vidjeli tu fotografiju.


Britansko državno odvjetništvo optužilo je u odsutnosti Petrova i Ruslana Boširova, drugog ruskog državljanina, da su nervnim otrovom »novičok« otrovali Skripalja i njegovu kćer u ožujku u engleskom gradu Salisburyju.


Tužiteljstvo sumnjiči dvojicu ruskih državljana da su u Britaniju ušli pod lažnim imenima. Belingcat je u rujnu identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a kojemu je pravo ime Anatolij Čepiga.


Britanska policija zasad je odbila komentirati spekulacije o stvarnom identitetu dvojice muškaraca koje krivi za napad na Skripalja.


Bivši ruski špijun i njegova kći Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada od hladnog rata.


Skripalji su se oporavili, ali je od posljedica trovanja umrla Britanka koja je kao i njezin partner bila izložena djelovanju otrovne tvari u pronađenoj bočici parfema. Britanska policija vjeruje da su u bočici ruski agenti prokrijumčarili nervni otrov u Veliku Britaniju.


Miškin je rođen 1979. u području Arhangelska na sjeveru Rusije i do rujna 2014. bio je prijavljen u Moskvi na adresi koja je zapravo sjedište GRU-a, piše Bellingcat.


Navodi da je Miškina GRU unovačio dok je studirao na jednoj od ruskih vojnih medicinskih akademija i da je od 2011. do 2018. putovao pod imenom Aleksandar Petrov, uključujući u Ukrajinu i Moldovu.


Rusija odbacuje svaku upletenost u trovanje i tvrdi da su dvojica muškaraca koje Britanija sumnjiči za napad došli u Salisbury razgledati čuvenu katedralu.