Upitni pregovori

Nakon propalih dogovora, Kim Jong – un bi mogao odustati od razgovora s SAD-om oko nuklearnih jedinica

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Izjavljuje se da je američki predsjednik na prošlim pregovorima propustio zlatnu priliku



Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong- un mogao bi raskinuti razgovore o denuklearizaciji sa SAD-om, te nastaviti s testiranjima raketa, doznaje BBC. Jedna od ministrica  vanjskih poslova, Choe sun-hui, stranim je diplomatima rekla da je SAD odbacio “zlatnu priliku” na nedavnom samitu predsjednika Trumpa i Kim Jong-uma. 


Sjeverna je Koreja ponudila rastavljanje nuklearnog kompleksa Yongbyon, ali pregovori su se raspali jer Trump nije htio maknuti sankcije sve dok Sjeverna Koreja ne uništi sve nuklearne jedinice. Kompleks Yongbyon se prije tjedan dana našao na svjetskim naslovnicama, kad je na satelitskim slikama primijećen nastavak radova. 


Kim Jong – un bi uskoro trebao poslati službenu izjavu vezanu uz njegovu poziciju glede budućih razgovora sa SAD-om, rekla je Choe. “Nemamo namjeru pridonijeti zahtjevima Amerike u bilo kojem obliku, niti ćemo sudjelovati u ovakvim pregovorima” rekla je ministrica novinarima u Sjevernoj Koreji, javlja BBC. 




Prema natpisima ruskih medija, optužila je SAD da se ponaša poput “gangstera”. Izjavila je i da je Sjeverna Koreja tražila micanje pet ključnih ekonomskih sankcija, a ne svih, kako je Trump rekao kad je napustio pregovore. 


S druge strane, Trump je nakon sastanka rekao su korejski dužnosnici zahtijevali potpuno skidanje zabrana. “Sve je bilo oko sankcija. Zahtijevali su potpuno micanje zabrana i to nismo mogli učiniti. Postoje trenuci u kojima moraš otići, a ovo je bio taj trenutak”, tada je izjavio Trump. BBC-ijev dopisnik iz Seula smatra da je ovo taktika Sjeverne Koreje kojom se nadaju izazvati američku reakciju.