Kolumbija

Najveća zapljena u povijesti: Ovako izgleda 12 tona kokaina vrijednog 360 milijuna dolara

Hina

REUTERS

REUTERS

Kokain je pronađen pohranjen pod zemljom na četiri farme u na sjeverozapadnoj pokrajini Antioquia, u blizini granice Kolumbije i Paname

Policija je u srijedu zaplijenila više od 12 tona kokaina u vlasništvu glavne kolumbijske kriminalne bande, što je najveća zaplijena u dugotrajnoj nacionalnoj borbiprotiv krijumčarenja narkotika, izjavio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

Kokain, čija je tržišna vrjednost po Santosovoj procijeni oko 360 milijuna američkih dolara, pronađen je pohranjen pod zemljom na četiri farme u na sjeverozapadnoj pokrajini Antioquia, u blizini granice Kolumbije i Paname.


»Zahvaljujući policijskoj operaciji u suradnji s obavještajnim službama prijateljskih zemalja napravljena je najveća zaplijena u povijesti«, rekao je Santos u policijskom sjedištu u kojem je izložen zaplijenjeni kokain.


Santos je zaplijenjeni kokain povezao s bandom krijumčara droge, poznate kao Zaljevski klan, koja je postala jednom od najvećih prijetnji sigurnosti nakon što je prošle godine potpisan mir s FARC-om, bivšom najmoćnijom gerilom na američkom kontinentu. FARC je krajem kolovoza 2016. u Havani, na Kubi, sklopio mir, a u studenome je u Bogoti potpisao mirovni ugovor s predsjednikom Juanom Manuelom Santosom.




Santos, koji svoj ured napušta iduće godine, obećao je poslati 80.000 vojnih i policijskih snaga u područja koja su nekada bila pod kontrolom FARC-a kako bi spriječio pokušaje novih krijumčarenja droge.


REUTERS


REUTERS



Policija je izvijestila i da je četvero ljudi uhićeno tijekom trodnevne operacije koja je dovela do zaplijene droge.


Zaljevski klan vodi bjegunac Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel. SAD-e su ponudile nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja ili smrti. Osim droge, banda se bavi i ilegalnim rudarstvom, a većina članova, kojih se procjenjuje ima 1.500, ranije je bila u redovima desničarskih paravojnih skupina. Kolumbija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kokaina, s proizvodnjom od oko 910 tona godišnje. Policija je ove godine zaplijenila 362 tona kokaina.