Subotnje prilike

Nagrade od milijarde dolara izazvale ‘lutrijsku groznicu’ u SAD-u

Hina

Na izvlačenju Mega Millionsa u petak navečer igrači se nadaju nagradi od 450 mlijuna dolara, četvrtoj najvećoj u povijesti te lutrije. Ako se, pak, možebitni dobitnik odluči za jednokratnu isplatu dobit će 281 milijun dolara



CHICAGO Igrači lutrija u Sjedinjenim Državama u subotu će dobiti dvije prilike za osvajanje glavnih dobitaka na lutrijama Powerball i Mega Millions koji, nakon što više mjeseci nisu izvučeni dobitnici, sada zajedno iznose više od milijarde dolara.


Na izvlačenju Mega Millionsa u petak navečer igrači se nadaju nagradi od 450 mlijuna dolara, četvrtoj najvećoj u povijesti te lutrije. Ako se, pak, možebitni dobitnik odluči za jednokratnu isplatu dobit će 281 milijun dolara.


Nagrada Powerballa koja se izvlači u subotu navečer iznosi 570 miilijuna dolara, odnosno 358,5 milijuna ako se isplati opdjednom, a peta je najveća u povijesti te lutrije.




U zbroju su ta dva glavna dobitka u povijesti američke lutrije treća po veličini.


Gotovo nikakvi izgledi za glavni dobitak nisu zaustavili širenje »lutrijske groznice«, te ljudi čekaju u redovima kako bi kupili srećke za dva dolara. Jeff Lenard, glasnogovornik udruge dućana koji prodaju oko 60 posto srećki i listiće nacionalne lutrije, priiznao je da je « promet svakako veći«.


Ameirkanci su prošle godine na lutriju potrošili 80,5 milijardi dolara, po Sjevernoameričkoj udruzi državnih i regionalnih lutrija.


Srećke lutrije Powerball prodaju se u 44 savezne države, distriktu Washingtona, Puerto Ricu i američkim Djevičanskim otocima, a srećke Mega Millionsa dostupne su na istim područjima osim Puerto Rica.


Najveći dobitak Powerballa iznosio je 1,6 milijardi dolara, a podijelili su ga dobitnici iz Kalifornije, Floride i Tenneseeja u siječnju 2016., dok je najveći dobitak Mega Millionsa od 656 milijuna osvojen 2012.


Fond nagrada tih lutrija narastao je na sadašnje iznose jer glavne dobitke nitko nije osvojio od listopada.


Izglede da jedna srećka pogodi svih šest brojeva Powerballa su 292 milijuna prema jedan, a Mega Millionsa 303 milijuna prema jedan.