Strašni brojevi

Na stotine dupina ugiba u Meksičkom zaljevu: Znanstvenici pokušavaju otkriti uzrok

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Studija iz 2015. godine ukazuje na to da dupini nastavljaju ugibati zbog šteta nastalih izlijevanjem nafte



Najmanje 279 dupina se nasukalo duž obale Meksičkog zaljeva od veljače ove godine. Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) javlja da je njih 98 posto uginulo, a sama brojka je tri puta veća od uobičajene, prenosi Guardian.


Znanstvenici istražuju je li ovo posljedica izljeva nafte iz 2010. godine, ali i niskog saliniteta zbog priljeva slatke riječne vode iz Louisiane.


Posljedice izljeva nafte uključuju probleme s plućima i nadbubrežnim žlijezdama koje izlučuju hormone povezane sa stresom, krvne poremećaje i općenito loše stanje, prema ranijim izvješćima. Izvješća tvrde da je spomenuta ekološka katastrofa doprinijela najvećem i najdugotrajnijem izumiranju dupina na području Meksičkog zaljeva.




„Znamo za neke od zdravstvenih stanja koja se poboljšavaju, ali neka se oporavljaju vrlo sporo. Reprodukcija na područjima s naftom nastaje biti ispod normalne razine“, kaže Rowles (NOAA).


Službenica Erin Fougeres (NOAA) kaže da je 23 posto nasukanih dupina iz Louisiane do Floride imalo rane zbog konstantne izloženosti slatkoj vodi. Takve lezije prema NOAA-inoj mrežnoj stranici nisu „neuobičajene“.


Od srijede, u Mississippiju je nasukan 121 dupin, 89 ih je u Louisiani, 32 u Alabami i 37 na Floridi.


Moby Solangi, direktor Instituta studija za morske životinje, kaže da je djelomično krivo i otvaranje brane Bonnet Carré. Dodaje i da je ta radnja imala gore posljedice po dupine od izlijevanja nafte.


Studija iz 2015. godine ukazuje na to da dupini nastavljaju ugibati zbog šteta nastalih izlijevanjem nafte. „Pitka voda nije uzrok smrti svih životinja, stoga nastavljamo istraživati“, dodaje Fougeres. Rowles primjećuje da je više od 70 posto životinjskih trupala bilo u prevelikom stadiju raspadanja da bi se obavila autopsija.


Dodaje i da ostali uzroci ugibanja mogu uključiti kemikalije i ostale zagađivače u riječnoj vodi, kao i promjene u ishrani dupina, jer njihova uobičajena hrana, poput riba i rakova, napušta zaljeve i estuarije zbog niske stope saliniteta, prenosi Guardian.