Svjetska tržišta

Na Wall Streetu novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

Hina

REUTERS

REUTERS

Pozitivno je na tržište utjecala i poruka republikanskih zastupnika u Kongresu kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena



Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 blago pao nakon što je Fed povećao kamate i poboljšao procjene rasta gospodarstva u idućoj godini.


Dow Jones ojačao je 0,33 posto, na 24.585 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,05 posto, na 2.662 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,20 posto, na 6.875 bodova.


Kao što se i očekivalo, čelnici američke središnje banke povećali su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,25 do 1,50 posto.




To je već treće povećanje kamata u ovoj godini, no projekcije o rastu cijene novca u idućim godinama čelnici središnje banke ostavili su nepromijenjene.


S druge strane, povećali su procjenu rasta američkog gospodarstva u idućoj godini s prethodnih 2,1 na 2,5 posto.


»Izvedba američkog gospodarstva je dobra. Njegov rast nije temeljen na, primjerice, neodrživom rastu dugova… Svjetsko gospodarstvo ima dobru izvedbu i mi smo u sinkroniziranoj ekspanziji. Osjećam se dobro u vezi gospodarskih izgleda«, kazala je na konferenciji za medije predsjednica Feda Janet Yellen.


Zahvaljujući tome, Dow Jones dosegnuo je novu najvišu razinu u povijesti, a porastao je i Nasdaq indeks.


Međutim, S&P 500 skliznuo je s rekordne razine zbog oštrog pada cijena dionica u financijskom sektoru, za 1,3 posto, što upućuje na zaključak, kažu analitičari, da su ulagači u bankarski sektor očekivali ipak agresivnije procjene Feda po pitanju povećanja kamata u idućoj godini.


Međutim, čelnici Feda ostali su pri procjenama o cijeni novca u idućoj godini jer ne očekuju značajniji rast inflacije, a oprezni su i u pogledu utjecaja porezne reforme, koja bi trebala, po najavama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, potaknuti brži rast gospodarstva.


I dok je bankarski sektor pao, najveći rast, za 0,5 posto, jučer je zabilježio S&P indeks potrošačkog sektora, a slijedio je komunalni s rastom od 0,3 posto.


Pozitivno je na tržište utjecala i poruka republikanskih zastupnika u Kongresu kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena, prema kojemu bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, a ne kako se očekivalo 20 posto.


Konačno glasanje o prijedlogu porezne reforme očekuje se idućega tjedna.


A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 7.496 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 13.125 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 5.399 bodova.