Češka oporba ogorčena

Miloš Zeman oštro kritiziran zbog svojih izjava o novičoku

Hina

Miloš Zeman / Reuters

Miloš Zeman / Reuters

Zeman je u televizijskom intervjuu rekao da je Češka lani eksperimentirala s nervnim agensom novičokom čime je potencijalno diskreditirao tvrdnju Velike Britanije da je Rusija proizvela kemijsko oružje kojim je u Engleskoj otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal.



PRAG Češka oporba u petak je oštro kritizirala predsjednika Miloša Zemana, rusofila zbog njegove izjave da je njegova zemlja »proizvela i testirala« tvar iz skupine nervnog otrova novičok, a vlada je reagirala objašnjenjem da je ruski špijun otrovan tipom agensa koji nije proizveden u Češkoj.


Zeman je u televizijskom intervjuu rekao da je Češka lani eksperimentirala s nervnim agensom novičokom čime je potencijalno diskreditirao tvrdnju Velike Britanije da je Rusija proizvela kemijsko oružje kojim je u Engleskoj otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal.


U Kremlju se doista moraju ponositi našim predsjednikom«, rekao je potpredsjednik stranke desnice ODS Martin Kupka.




Čelnik pokreta desnog centra STAN, Petr Gazdik rekao je da se Zeman »ponaša kao aktivni agent Kremlja«.


Češko ministarstvo obrane objavilo je da je provodilo »mikrosintezu« od po nekoliko mikrograma potencijalnih kemijskih otrova u jednom navratu, uključujući novičok i sarin. To nije bila proizvodnja kako je definirano međunarodnim sporazumom i nije moglo dospjeti nikome u ruke, ističe.


»Supstance o kojima se u novinama govori kao o novičoku, među njima supstanca A230, potencijalno su otrovne kemijske supstance, čija je identifikacija… dio obuke čeških vojnih postrojbi za borbu protiv kemijskog oružja«, objavilo je ministarstvo.


»Testirana supstanca nastaje isključivo u epruveti radi mjerenja spektralnih podataka i sadržaj je uvijek nakon testiranja bio odmah uništen, u skladu s propisima i obvezama Češke Republike«, ističe. »Vjerojatnost da dospije nekome u ruke prema tome jednaka je nuli«, kaže ministarstvo.


Češko ministarstvo vanjskih poslova ranije je objavilo da se supstanca tipa A230 testirana u Češkoj razlikuje od supstance A234 koja je korištena u napadu na Skripala.


Češka vlada ranije je objavila da supstanca korištena za napad na Skripala nije mogla doći iz Češke. Stručnjaci tvrde da na svijetu postoji samo nekoliko laboratorija sposobnih proizvesti novičok.


Moskva ističe da je otrov korišten u napadu na Skripala u engleskom gradu Salisburyju mogao doći iz Britanije, Češke, Slovačke ili Švedske.Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je nakon Zemanovih komentara ponovila da je britansko vodstvo lagalo kada je optužilo Rusiju da je ona jedini proizvođač tog oružja.

Britanska premijerka Theresa May ranije je tvrdila da je vrlo vjerojatno da je Rusija novičokom pokušala ubiti dvostrukog agenta i njegovu kći u ožujku. Zeman je poznat po proruskim stavovima. S Putinom se sastao u Sočiju u studenome, mjesec dana nakon što je rusku aneksiju Krima iz 2014. u govoru u Europskom parlamentu prozvao »gotovim činom«.