Francuski predsjednik

Macron pozvao na jačanje Europe

Hina

Reuters

Reuters



Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u nedjelju u Berlinu, obraćajući se zastupnicima Bundestaga, za jaču i otvoreniju Europsku uniju i prenošenje više ovlasti s nacionalne na EU razinu.


»Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. To joj dugujemo«, rekao je Macron obraćajući se zastupnicima Bundestaga. Naglasio je da Europa stoji pred »istim izazovima i nadama« i pritom istaknuo ulogu Njemačke i Francuske u jačanju uloge EU-a u svijetu.


Macron je također upozorio na to kako ima sila u svijetu koje »priželjkuju slabljenje Europe«.




»Mi ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Ima previše sila koja nas žele usporiti«, rekao je Macron ne navodeći na koje sile misli.


»Tu odgovornost leži posebice na Njemačkoj i Francuskoj da Europskoj uniji podare potrebnu suverenost. Njemačko-francuska sprega ima zadaću ne dopustiti da svijet potone u kaos«, rekao je Macron. On je dodao kako će jačanje Europe biti moguće jedino uz odricanje jednog dijela nacionalnih kompetencija u korist zajednice.»Svako od nas će u korist zajedništva svoje pravo odlučivanja, svoju vanjsku i migrantsku politiku, kao i dio proračuna pa i poreznih prihoda, morati dijeliti s drugima.

Jedino tako će biti moguće savladati izazove«, rekao je Macron čiji je govor u Bundestagu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom.


Macron je zahvalio da na dan kada Njemačka odaje počast žrtvama ratova smije govoriti pred Bundestagom.


Francuski predsjednik je prije toga s njemačkim državnim vrhom, predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarkom Angelom Merkel, povodom njemačkog Dana narodne žalosti, položio vijenac na groblju stradalima u prvom i Drugom svjetskom ratu.


Dan narodne žalosti uveden je kao praznik sjećanja na pale u Prvom svjetskom ratu a od pedesetih godina prošlog stoljeća ovaj je praznik posvećen žrtvama svih ratova i diktatura.


Angela Merkel i Emmanual Macron se večeras sastaju kako bi razradili plan uvođenja sveobuhvatnih EU reformi do EU samita u prosincu.