Bezosjećajnost i nehumanost

Krvavo more obojano okrutnošću: Stanovnici Farskih otoka ubili na stotine kitova i malenih dupina

Sanda Milinković

FOTO/Blue Planet Society, Twitter

FOTO/Blue Planet Society, Twitter

Farski otoci nastavljaju tradiciju zbog koje se nesretne životinje mame u plitke vode i zatim ubijaju kopljima. 



Stanovnici Farskih otoka ubili su između 130 i 150 kitova i dvadesetak dupina kad su životinje prije nekoliko dana migrirale sa sjevera.


Kitovi su uhvaćeni specijaliziranim lovačkim kopljima prije nego li su dovedeni na obalu, pretvarajući more u užasan prizor krvave boje.


Unilad prenosi da se „lov“ dogodio prije dva dana u gradu Roshavnu (Streymoy) na Farskim otocima. Ribari su brodicama mamili kitove i dupine prema obali, a Blue Planet Society je događaj opisao kao „brutalan“ i „okrutan“.


„Kitovi i dupini su brutalno ubijeni na Farskim otocima. Od početka 2019. godine, ubijeno je 500 kitova.“, stoji na njihovoj Facebook stranici.




Nehumani promatrači događaja su se okupili na plažu i gledali lov, pomažući pritom ribarima pri vađenju pobijenih kitova iz krvavog mora.



Ova tradicija datira nekoliko stoljeća unatrag, kada su stanovnici mamili kitove u plitke vode. Ubijali su ih „spinalnim kopljem“ koje je dizajnirano da kroz vrat nesretne životinje slomi njezinu kralježnicu.


Glasnogovnici Blue Planet Societyja kaže da se svake godine ubije više od stotinu tisuća dupina i malenih kitova. Većina lova je ilegalna i nepoznat je utjecaj koji će imati na njihovu populaciju u moru.


Organizacija je pokrenula peticiju kojom skupljaju potpise za zabranu izlova kitova i malenih dupina.