Mjesto zločina i tuge

Komemoracija u Potočarima: Tisuće ljudi u Srebrenici. Europa poručuje da su tamo 1995. godine srušene sve ljudske vrijednosti

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»Vrijednosti koje su tako žestoko prekršene prije 22 godine – poput poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti – sada su u središtu našeg odnosa s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, na putu ka EU integracijama«, stoji u izjavi.



SARAJEVO – Tisuće sudionika obilježavanja 22. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pristiglo je u taj grad na istoku BiH, gdje se održava komemoracija, a zatim i pokop 71 identificirane žrtve čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama.


Prilazne ceste Srebrenici su kao i svake godine pune osobnih automobila i autobusa a iz organizacijskog odbora su najavili kako očekuju da će na ovogodišnjoj komemoraciji u memorijalnom centru u Potočarima biti namjanje dvadeset tisuća sudionika.


Na komemoraciji bi, prema najavama, trebao govoriti i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius.




Većinu inozemnih gostiju na komemoraciji ovoga puta činit će veleposlanici akreditirani u BiH.


Središnju molitvu za žrtve koje će biti pokopane tijekom dana predvodit će poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Vijeće ministara BiH utorak je proglasilo danom žalosti u cijeloj državi.


Na groblju u Potočarima do sada su pokopani ostaci 6504 srebreničke žrtve od kojih je 75 ubijeno prije ljeta 1995. godine.


U više od 80 masovnih grobnica pronađenih nakon genocida kojega su tada počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba do sada su pronađena tijela 6662 žrtve a još uvijek se traga za ostacima oko tisuću ubijenih.


Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn posebnom su izjavom podsjetili na obljetnicu genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice ističući kako taj događaj mora biti poticaj na suradnju i razumijeva s ciljem da se zločini poput onih iz 1995. nikada više ne ponove.


U zajedničkoj izjavi Moghrini i Hahn su istaknuli kako su 22 godine nakon srebreničkog genocida dijele bol obitelji koje su tada izgubile svoje najbliže i odaju počast žrtvama.


»Vrijednosti koje su tako žestoko prekršene prije 22 godine – poput poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti – sada su u središtu našeg odnosa s Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, na putu ka EU integracijama«, stoji u izjavi.


U izjavi se podsjeća kako će se na tom tragu razgovarati i u srijedu u Trstu gdje se održava summit Berlinskog procesa suradnje država regije s članicama EU-a.»Proces pristupanja EU-u je tu kako bi pružio potporu cijeloj regiji ka pomirenju, pravdi i suradnji«, stajalište je Mogherini i Hahna.