Stanje sve napetije

Kina bi mogla otkazati trgovinske pregovore nakon Trumpove carinske prijetnje

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Američki predsjednik Donald Trump objavio je  da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto



WASHINGTON Kina bi mogla otkazati trgovinske pregovore dogovorene za srijedu u Washingtonu, objavio je Wall Street Journal u nedjelju navečer, nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano zaprijetio povećanjem carina na kinesku robu.


Američki list poziva se na osobu upućenu u kineska stajališta te navodi da su kineski dužnosnici bili iznenađeni Trumpovom objavom putem Twittera te da bi mogli otkazati skorašnji dolazak zamjenika kineskoga premijera Liu Hea u Washington.


»Kina ne bi trebala pregovarati s pištoljem uperenim u glavu«, rekla je neimenovana osoba za Journal te dodala da odluka o tome hoće li nastaviti s pregovorima još nije donesena.Američki dužnosnici prije toga su sugerirali da bi dogovor o dokončanju višemjesečnog trgovinskog rata mogao biti postignut u petak, a ministar financija Steven Mnuchin susrete je nazvao »posljednjim krugom« pregovora.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto, ustvrdivši da se trgovinski pregovori odvijaju »presporo«.




Dvije strane pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta.


Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili primirje u trgovinskom ratu.


Premda je Trump u nedjelju ustvrdio da američke carine na kinesku robu imaju »mali utjecaj na cijene«, istraživanje Centra za ekonomske studije s Princetona pokazalo je da trgovinski rat američke potrošače stoji 1,4 milijarda dolara na mjesec.


Europske burze oštro pale


Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima, jer je ulagače uznemirila prijetnja predsjednika SAD-a Donald Trump da će povećati carine na uvoz kineskih proizvoda.


Frankfurtski DAX indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 1,9 posto, na 12.177 bodova, dok je pariški CAC potonuo 2,05 posto, na 5.436 bodova. Na Londonskoj se burzi zbog praznika ne radi.


Wall Street Journal izvijestio je jutros da Kina nakon Trumpovih poruka razmatra otkazivanje novog kruga pregovora zakazanog za ovaj tjedan.


Zbog toga je jutros pao, oko 1,5 posto, i terminski S&P 500 indeks, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne.


»Ovo bi moglo predstavljati promjenu igre. No, ostaje pitanje je li ovo poznata Trumpovova pregovaračka taktika ili ćemo doista svjedočiti drastičnom povećanju carina. U slučaju potonjeg, mogao bi uslijediti snažan pritisak na tržišta dionica«, kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.


Najviše su jutros, više od 5 posto, potonule cijene dionica na burzi u Šangaju, premda je kineska središnja banka najavila nove poticajne mjere, odnosno smanjenje stope izdvajanja obveznih rezervi malih banaka kako bi se potaknulo kreditiranje malih i srednje velikih kompanija.


I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,9 posto.


Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.