Nova taktika

Juncker: ‘Opekli smo se na Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlje Balkana prije ulaska u EU moraju riješiti sporove’

Hina

Reuters

Reuters

Juncker kaže da mu je »teško« kada promatra hrvatsko-slovenski sukob oko granice za koji vjeruje da se mogao riješiti prije nego što su dvije države postale članice Unije



Zbog lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije, zemlje Zapadnog Balkana morat će riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU, izjavio je u subotu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.


EU je nedavno predstavio novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem govori o arbitražnom modelu rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti bilateralnim pregovorima.Juncker kaže da mu je »teško« kada promatra hrvatsko-slovenski sukob oko granice za koji vjeruje da se mogao riješiti prije nego što su dvije države postale članice Unije.

»Umjesto toga, to je prepušteno arbitražnom sudu, ali se strane ne mogu dogovoriti kako postupiti s njegovom odlukom«, rekao je Juncker na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.


Šef europske vlade stoga ponovno ističe da se sukobi na Balkanu moraju riješiti prije nego što se države regije priključe EU-u.




Ocijenivši da u ovome trenutku jos nisu spremne za članstvo, Juncker ističe da perspektiva ipak i dalje postoji.


»To je zbog sukoba 1990-tih vrlo osjetljivo područje. Perspektiva proširenja omogućuje nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umjesto da uvozimo nestabilnost u EU«, kaže Juncker.


»Preduvijet za to je ovaj: zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti svoje granične sporove prije nego uđu u EU«, naglasio je.


On će krajem veljače i početkom ožujka posjetiti šest balkanskih država koje žele postati članice Unije, ali su frustrirane što Bruxelles nije odredio jasan vremenski okvir za ulazak u Uniju.