Nepotpuni rezultati

Izborno povjerenstvo potvrdilo: Na izborima u BiH pobijedili Komšić, Džaferović i Dodik

Hina

Reuters

Reuters

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako se podaci odnose na 43,42 posto glasačkih mjesta, odnosno na glasove 741.599 glasača, koliko ih je do ponoći prebrojano i uneseno u službenu aplikaciju



Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponoć između nedjelje i ponedjeljka preliminarne podatke koji potvrđuju kako su većinu glasova u izbornoj utrci za članove Predsjedništva BiH dobili Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda, Šefik Džaferović kao bošnjački kandidat te Milorad Dodik kao kandidat iz reda srpskog naroda.


Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je kako se podaci odnose na 43,42 posto glasačkih mjesta, odnosno na glasove 741.599 glasača, koliko ih je do ponoći prebrojano i uneseno u službenu aplikaciju.


Birači s područja Federacije BiH imali su priliku odlučiti hoće li glasovati za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Među onima koji su odlučivali o hrvatskom članu državnog vrha njih 49,47 posto potporu je dalo Komšiću, za Čovića je glasovalo njih 38,66 posto, dok je kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika dobila potporu 6,92 posto birača.




Među bošnjačkim kandidatima za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je oko 38 posto glasova, Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH) 33,40 posto, a medijski tajkun i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić dobio je 12,35 posto glasova.


Prema službenim podacima SIP-a, novi srpski član Predsjedništva BiH ipak je Milorad Dodik koji je dobio potporu 55,15 posto birača, dok je dosadašnji član državnog vrha Mladen Ivanić osvojio naklonost 41,98 posto glasača čiji su glasovi prebrojani.


Iz SIP-a su najavili kako će prvi i nepotpuni rezultati glasovanja za druge razine vlasti odnosno za državni te za parlamente dva entiteta, predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske kao i za skupštine županija unutar Federacije BiH biti objavljeni u ponedjeljak do 9 sati.


Konačni podaci o odazivu na ovogodišnje izbore u BiH govore kako je on bio je 53,36 posto na razini BiH, pri čemu je u Federaciji BiH zabilježen nešto niži odaziv jer je tamo glasovalo 51 posto od ukupnog broja upisanih birača, dok je u Republici Srpskoj to učinilo njih 57 posto.