Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Island ovo ljeto neće ubijati kitove zbog mesa: Japan i dalje nastavlja - Novi List

NoviList.hr

Island ovo ljeto neće ubijati kitove zbog mesa: Japan i dalje nastavlja

Krivolov

18. srpanj 2019 08:00

Napisao: Portal Novilist.hr

Meso minka kitova će se ipak uvoziti iz Norveške, da bi se zadovoljila mala potražnja koja još uvijek postoji na Islandu.

FOTO/Wikipedija, jezero Jokulsarlon, Island

Prvi put od 2003. godine Island neće loviti kitove ovog ljeta. Razlog je nedostatak potražnje za mesom, javlja LADBible

Kao što je izvijestio islandski televizijski kanal RÚV, to se ne odnosi samo na ugrožene kitove perajare, već i na kitove minke, koji napreduju.

Posljednje poduzeće u zemlji koje još uvijek lovi kitove perajare, "Hvalur hf.", već je kazalo da ovog ljeta neće loviti životinje jer je  svoju dozvolu dobilo prekasno.

Izvršni direktor poslovanja s kitolovom kompanije "IP Útgerð", Gunnar Bergmann Jónsson, izjavljuje da će se njegova tvrtka usredotočiti na morske krastavce.

Meso minka kitova će se ipak uvoziti iz Norveške, da bi se zadovoljila mala potražnja koja još uvijek postoji na Islandu.

Nažalost, vjerojatno je da će lov na ove kitove ponovno započeti u proljeće sljedeće godine.

Ovo je prvi put od 2003. godine da je sezona kitolova prošla bez lova, kada je započeo "znanstveni lov". Island je 2006. godine donio odluku o odbacivanju pretvaranja oko istraživanja i upustio se u profitni kitolov.

U međuvremenu, Japan je i ove godine službeno počeo loviti kitove, s komercijalnim kitolovom koji se vraća nakon što je zemlja podignula 31-godišnju zabranu.

Prvi kit ubijen je i vraćen 1. srpnja.

Krvavo tijelo kita minke moglo se vidjeti kada su ga iskrcali ribari. Mogli su se vidjeti i drugi brodovi za kitolov koji su napuštali luke u zemlji da bi vratili ogromne sisavce.

Potrošnja kitovog mesa dramatično se smanjila u posljednjih trideset godina, što je navelo aktiviste za borbu protiv kitolova i borce za prava životinja da odbace odluku o nastavku komercijalnog kitolova.

Kapetan Paul Watson ("Sea Shepherd Conservation Society") za LADBible kaže: "Japan ne 'nastavlja' s komercijalnim kitolovom, jer oni nikada nisu prestali s tim". 

"Prestali su s kitolovom u Južnom oceanu, ali ilegalni kitolov u sjeverozapadnom Pacifiku kontinuirano traje od 1987. godine. Komercijalni kitolov je apsolutno zabranjen u Utočištu kitova Južnog oceana, a komercijalni kitolov je svugdje nezakonit. To znači da će Međunarodna komisija za kitolovce (IWC) donijeti odluku o stvaranju Južnoatlantskog rezervata za kitove", objašnjava Watson.

"To znači da je Japan sada otvoreno objavio svoje nezakonite aktivnosti. S tom najavom, proglasio se piratskom kitolovskom nacijom. Time će cilj 'Sea Shepherda' o zatvaranju krivolovaca biti znatno lakši", dodaje kapetan.