Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Ispis članka: Interpol od Pekinga traži informacije o nestanku svog šefa Hongweija - Novi List

NoviList.hr

Interpol od Pekinga traži informacije o nestanku svog šefa Hongweija

Situacija

6. listopad 2018 17:59

Napisao: HINA

Reuters

Interpol je od službenog Pekinga zatražio pojašnjenje situacije u pogledu predsjednika te agencije Menga Hongweija koji se smatra nestalim, rekao je u subotu glavni tajnik međunarodne policijske agencije Juergen Stock.
»Interpol je putem službenih kanala zatražio pojašnjenje kineskih vlasti o stanju predsjednika Interpola Menga Hongweija«, napisao je Stock na internetskoj stranici organizacije.
»Glavno tajništvo Interpola očekuje službeni odgovor kineskih vlasti kako bi se doznalo gdje je predsjednik«, stoji u priopćenju.
Kina zasad nije komentirala aferu oko Menga Hongweija, predsjednika organizacije za policijsku suradnju Interpol i pomoćnika kineskog ministra javne sigurnosti, dan nakon što je u Francuskoj otvorena istraga nakon njegova nestanka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite novinske agencije France presse.
Meng Hongwei predmet je istrage u Kini i moguće je da su ga vlasti odvele čim je sletio u svoju zemlju prošlog tjedna iz još nejasnih motiva, napisao je u petak hongkonški dnevnik na engleskom South China Morning Post citirajući neimenovani izvor.

Istraga o nestanku pokrenuta je u Francuskoj u petak – sjedište Interpola nalazi se u Lyonu - i Pariz je obznanio svoj upit o situaciji sa 64-godišnjim Mengom, zabrinut zbog prijetnji koje je dobila njegova supruga.
»Upitane iz ureda za vezu Interpola u Pekingu, kineske vlasti zasad nisu dale nikakve detalje«, dodalo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova. »Nastavlja se razmjena informacija s kineskim vlastima«.

Mengova supruga izvijestila je u četvrtak navečer policiju Lyona, gdje par živi, o »zabrinjavajućem« nestanku njezina supruga o kojem nema vijesti od 25. rujna.
Nekoliko dana ranije, po više izvora, doputovao je u Kinu iz Stockholma. Interpol je pak naveo kako se »ta afera tiče nadležnih vlasti u Francuskoj i Kini«.
Nijemac Juergen Stock, njegov glavni tajnik, a ne Meng Hongwei, zadužen je za svakodnevno vođenje organizacije, istaknuo je Interpol.
Radi se o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata pa čak i jedna zvijezda nestalo prije više tjedana pa čak i mjeseci.
Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jingpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012.