Glavni tajnik UN-a

Guterres: Ne ulazimo nepromišljeno u rat sa Sjevernom Korejom

Hina

Antonio Guterres, Foto: REUTERS

Antonio Guterres, Foto: REUTERS

Guterres je pozvao na puno poštovanje svih rezolucija koje se odnose na Sjevernu Koreju



Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u četvrtak u Tokiju na opasnost od »nepromišljenog ulaska u rat« sa Sjevernom Korejom pozivajući da se problemi u odnosima s tom državom rješavaju diplomatskim putem.


»Najgora moguća stvar bi bila da nepromišljeno uđemo u rat koji bi mogao imati dramatične okolnosti«, rekao je glavni tajnik UN-a u prigodi posjeta Tokiju.


Guterres je pozvao na puno poštovanje svih rezolucija koje se odnose na Sjevernu Koreju.




UN-ovo Vijeće sigurnosti je donijelo nekoliko paketa sankcija pokušavajući nagnati izolirani sjevernokorejski režim da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.


Te sankcije »ponajprije mora poštovati Sjeverna Koreja, ali i druge zemlje koje imaju važnu ulogu i koje ih u cijelosti moraju poštovati« kako bi se »nuklearno oružje uklonilo s Korejskog poluotoka«, rekao je Guterres.


»Presudno je jedinstvo u Vijeću sigurnosti (…) No važno je i predvidjeti mogućnost diplomatskih kontakata koji će omogućiti da se denuklearizacija provede na miran način«, naglasio je.


Japanski premijer Shinzo Abe, koji je dao izjavu u društvu UN-ova glavnog tajnika, pozvao je također da se »u cijelosti provedu rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti« založivši se za »dijalog koji će koristiti nuklearnom razoružanju«.


Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u utorak kako su Sjedinjene Države spremne na pregovore sa Sjevernom Korejom »bez ikakvih uvjeta«, premda su odlučne da svim sredstvima, pa i vojnim, osiguraju kako bi Pjongjang odustao od nuklearnog oružja.