Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Ispis članka: Fiskalne nepravilnosti: Trumpov novi napad na Amazon - Novi List

NoviList.hr

Fiskalne nepravilnosti: Trumpov novi napad na Amazon

Američki predsjednik

31. ožujak 2018 22:35

Napisao: HINA

Reuters

Američki predsjednik Donald Trump je ponovo u subotu kritizirao Amazon i upozorio skupinu najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa, na fiskalne neprivalnosti i njegovo korištenje američke pošte drugi puta u tri dana.

»Govori se da Američke pošte gube prosječno 1,5 dolara po svakom paketu koji dostavlja Amazon, što ukupno predstavlja milijarde«, napisao je Donald Trump u prvom jutarnjem tweetu.
Istaknuvši da navodi podatke The New York Timesa, prenio je da je »veličina lobija te grupe eksplodirala«.
Zatim se prebacio na dnevni list The Washington Post, u vlasništvu Jeffa Bezosa i napisao da te ekipe lobista Amazona »ne uključuju Lažni Washington Post, koji se koristi kao lobist i tako bi trebao biti registriran«.
»Amazon sada mora platiti pravu cijenu i poreze!« zaključuje predsjednik SAD-a.

Washington Post je brzo odgovorio na te optužbe u online članku i naveo da »Post djeluje neovisno o Amazonu, iako je to medij u osobnom vlasništvu Jeffreyja P. Bezosa, osnivača i vođe Amazona«.
U četvrtak se američki predsjednik u tweetu javno zabrinuo zbog malog poreza koji će Amazon platiti u Sjedinjenim Državama. U srijedu su glasine o njegovoj namjeri da ograniči dominaciju tog internetskog diva smanjile cijenu dionica na burzi.

Antipatija američkog predsjednika prema osnivaču Amazona je dobro poznata. Članak u srijedu na stranicama Axiosa navodi »opsjednutost« američkog predsjednika Amazonom i njegovu želju da napada tu skupinu kroz zakone o protiv monopola.
Amazon je često bio kritiziran i u Sjedinjenim Državama i u Europi zbog svojih optimizacijskih poreznih postupaka kojima su jako smanjili poreze. Ali to se promijenilo porastom zarade tvrtke koja je 2016. platila 412 milijuna dolara poreza federalnoj vladi.