Gašenje nakon pet desetljeća?

ETA navodno spremna položiti oružje 8. travnja

Hina

Reuters

Reuters

Glasnogovornik jedne ekološke organizacije bliske ETA-i rekao je u petak francuskim novinama Le Monde kako će ta baskijska separatistička organizacija 8. travnja predati oružje



MADRID Baskijska militantna separatistička skupina ETA trebala bi 8. travnja predati oružje čime bi i formalno nestala grupa koja se pet desetljeća bombama borila za neovisnost pokrajine Baskije od Španjolske.


Glasnogovornik jedne ekološke organizacije bliske ETA-i rekao je u petak francuskim novinama Le Monde kako će ta baskijska separatistička organizacija 8. travnja predati oružje.


ETA, koja se nalazi na terorističkoj listi u Španjolskoj, EU-u i SAD-u, navodno će reći gdje se nalazi njeno preostalo oružje. Pretpostavlja se da se nalazi u Francuskoj gdje je u listopadu pronađen dio arsenala grupe koja je 2011. proglasila prekid oružanih aktivnosti.




«Nećemo ništa spekulirati, oprezni smo«, rekao je glasnogovornik španjolske vlade i ministar obrazovanja Inigo Méndez de Vigo na novinskoj konferenciji u Madridu.


«Pozicija vlade je od prosinca 2011. ista. ETA mora učiniti dvije stvari: razoružati se i raspustiti se. Vlada nije ni za centimetar odstupila od svojih zahtjeva u proteklih šest godina«, izjavio je.Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., u studenom je dobila novi četverogodišnji mandat.

ETA-i se pripisuje više od 800 ubojstava diljem Španjolske, uglavnom postavljanjem bombi, od njenog nastanka 1958.


ETA je oformljena u vrijeme diktature Francisca Franca u cilju uspostave neovisne baskijske države na sjeveru Španjolske i jugu Francuske.


Ime Euskadi Ta Askatasuna (ETA) na baskijskom jeziku znači Baskija i Sloboda.


«To razoružanje se mora dogoditi što prije. Ovime trebamo biti zadovoljni i u Baskiji i Španjolskoj«, rekao je Pablo Iglesias, lider oporbene stranke Podemos koja podržava organiziranje referenduma o nezavisnosti u pokrajinama Kataloniji i Baskiji.


Baskija s 2,2 milijuna stanovnika nalazi se na sjeveru Španjolske, a jedan dio preko granice u Francuskoj. U Francuskom dijelu je lani uhićeno nekoliko članova ETA-e.


Najveća oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), poručila je da ovo razoružavanje dolazi kasno.


PSOE i vladajuća Narodna stranka protive se referendumima o neovisnosti.


Zagovornici odcjepljenja Baskije napominju kako će se politikom zalagati za ostvarenje svog cilja.