Vrhovni sud oduzeo vlasništvo

Dodik svojoj stranačkoj suradnici nezakonito kupio stan, a platio ga ‘državnim mazutom’

Hina

Foto Ivica Galovic/ PIXSELL

Foto Ivica Galovic/ PIXSELL

Vrhovni sud Republike Srpske definitivno je oduzeo vlasništvo nad peterosobnim stanom Milici Marković, bliskoj stranačkoj suradnici sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je koristeći svoje pozicije u vlasti njoj taj stan praktično poklonio plativši tu nekretninu »državnim mazutom« odnosno novcem iz entitetskog proračuna



SARAJEVO Vrhovni sud Republike Srpske nakon gotovo dva desetljeća različtih sudskih postupaka definitivno je oduzeo vlasništvo nad peterosobnim stanom Milici Marković, bliskoj stranačkoj suradnici sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je koristeći svoje pozicije u vlasti njoj taj stan praktično poklonio plativši tu nekretninu »državnim mazutom« odnosno novcem iz entitetskog proračuna, objavio je u ponedjeljak Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.


Još jedan u nizu korupcijskih skandala povezanih s istaknutim političarima u BiH doživio je tako svoj sudski pravorijek iako nema naznaka da će bilo tko odgovarati za očevidni slučaj zloporabe položaja i nezakonitosti u raspolaganju javnim novcem.


Priča koja i u bosanskohercegovačkim uvjetima s pravom može nositi epitet bizarne započela je 2000. godine kada je Marković, tada zastupnica u parlamentu RS koja je kasnije postala i zastupnicom u Zastupničkom domu parlamenta BiH, od entitetske vlade tražila da joj kupi stan u Bijeljini gdje živi.




Čime je taj zahtjev obrazložila nije poznato no Dodik je kao premijer RS na njega odgovorio pozitivno.


Cijela operacija provedena je tako što je Marković potpisala ugovor »o udruživanju sredstava« radi kupnje stana s privatnom tvrtkom »Welting« iz Bijeljine. Iako je u ugovoru pisalo kako će stan platiti Marković, ona za to nikada nije dala ništa a tijekom sudskih procesa utvrđeno je kako je zapravo entitetska Direkcija za robne rezerve RS-a u dogovoru s bijeljinskom tvrtkom »Drina« koja je opet u vlasništvu vlade RS bila ta koja isplatila 150 tisuća konvertibilnih maraka (76,7 tisuća eura) i to u nevjerojatno zamršenoj konstrukciji.


»Drina« je zapravo od Direkcije dobila mazut vrijedan 150 tisuća eura koji joj je »donirala« Dodikova vlada. Onda je taj mazut fiktivno kupio »Welting« i tako u naturi namirio trošak stana za zastupnicu Marković.Ona je za to od »Weltinga« dobila i uredni račun a tek je u sudskim postupcima utvrđeno kako je riječ o lažnoj dokumentaciji i prijevari.

»Mi smo radili po instrukcijama onog čije su bile pare«, rekao je za CIN tadašnji direktor Direkcije za robne rezerve Mirko Nožica potvrdivši kako je upravo Dodik bio taj koji mu je naložio ovo »muljanje«.


Sam Dodik nikada nije želio govoriti javno o ovom slučaju no tijekom jednog od sudskih procesa ipak je potvrdio kako je tražio da se mazutom plati stan za njegovu stranačku suradnicu.


Vrhovni sud RS u ožujku je donio pravomoćnu presudu kojom je Marković ostavio bez stana no nije isključeno kako će ona ipak uživati u tih 125 četvornih metara stambenog prostora nastalih tako što su u jednu cjelinu spojena dva manja stana.


»Welting« je taj stan sada naprosto prepustio vladi RS koju, iako više nije premijer, Dodik potpuno kontrolira.


«To je sad stvar države. Neka sad država da Milici Marković stan. ‘Welting’ veze nema s tim, ali neće da ga se tuži i da ima odgovornost za bilo što«, poručio je odvjetnik tvrtke Miodrag Stojanović.