Nesreća na letu Ethiopian Airlinesa

DETALJI ZRAKOPLOVNE NESREĆE: ‘S dubokom boli javljam, poginuli su mi supruga, sin i kćerka…’

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Zrakoplov na letu ET 302 između Adis Abebe i glavnog grada Kenije Nairobija srušio se u 8,44 sati po lokalnom vremenu. Uzrok nesreće Boeinga 737 Ethiopian Airlinesa još nije poznat, etiopske su vlasti objavile da nema preživjelih, a u tijeku je potraga za tijelima nastradalih.



ADIS ABEBA – Pilot zrakoplova Boeing 737 u vlasništvu Ethiopian Airlines, koji se srušio u nedjelju sa 149 putnika i osam članova posade imao je “poteškoća” i tražio je povratak u Adis Abebu, objavila je kompanija te izrazila sućut obiteljima žrtava iz više od 30 zemalja, a među njima i Srbije čiji je državljanin bio na popisu putnika.


Državljanin Srbije koji je bio na kobnom letu po svemu sudeći je Đorđe Vdović, koji je bio zaposlen pri Ujedinjenim nacijama, točnije u Svjetskom uredu za hranu.


– Potvrđeno je da je bio jedan Srbin, ali ne i njegovo ime. Nisu objavili imena i još ništa ne znamo. Postoji sumnja da je bio moj brat, ali o tome nemamo nikakve potvrde. Nadam se da nije on, rekla je potresena Ljiljana Vdović, sestra čovjeka za kojeg srbijanski mediji javljaju da je poginuo na letu Ethiopean Airlinesa.




Među poginulima se našla i obitelj slovačkog političara Antona Hrnka. On je na svom facebook profilu potvrdio ovu informaciju. “S dubokom tugom javljam da su moja draga supruga Blanka, sin Martin i kćerka Michal jutros poginuli u nesreći zrakoplova. Tko ih je poznavao, neka im oda tihu počast”, napisao je ožalošćeni Hrnko.



Zrakoplov na letu ET 302 između Adis Abebe i glavnog grada Kenije Nairobija srušio se u 8,44 sati po lokalnom vremenu. Uzrok nesreće Boeinga 737 Ethiopian Airlinesa još nije poznat, etiopske su vlasti objavile da nema preživjelih, a u tijeku je potraga za tijelima nastradalih.


“Pilot je spomenuo da ima poteškoća i da se želi vratiti” i zato je “zatražio odobrenje” da se okrene i vrati u polazišnu zračnu luku u Adis Abebi, rekao je PGD Tewolde GebreMariam na konferenciji za novinare.


Tewolde GebreMariam putovao je na mjesto nesreće te izrazio “duboku sućut” obiteljima žrtava, priopćeno je.


Sućut je izrazio i ured etiopskog premijera. “Ured premijera u ime vlade i naroda Etiopije želi izraziti najdublju sućut obiteljima koje su izgbuile svoje najmilile u nesreći Ethiopian Airlines Boeing 737 na redovitom letu za Nairobi u Keniji jutros”, objavio je premijer Abiy Ahmed na Twitteru.


Glasnogovornik Ethiopia Airlinesa rekao je novinarima da su 149 putnika bili državljani iz više od 30 zemalja.


Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova (MSP) potvrdilo je u nedjelju da je jedan državljanin Srbije među poginulima.


“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije, izražavajući duboku sućut obiteljima nastradalih, sa žalošću mora obavijestiti da je među stradalima bio i jedan državljanin naše zemlje”, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog MSP-a.


Među putnicima bila su 32 državljana Kenije, devet iz Etiopije, po osam iz Italije, Kine i Sjedinjenih Država, sedmero iz Velike Britanije i Francuske, šest Egipćana, pet državljana Nizozemske, po četiri iz Indije i Slovačke, po tri iz Austrije, Švedske i Rusije te po dva državljana iz Maroka, Španjolske, Poljske i Izraela.


Na letu su bili i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.


Četvero putnika imalo je putovnice Ujedinjenih naroda.


Prema internetskoj stranici koja prati letove Flightradar24 zrakoplov Ethiopia Airlinesa imao je nestabilnu brzinu penjanja.


Zrakoplov se srušio u nedjelju ujutro ubrzo nakon polijetanja iz Adis Abebe u području gradića Bišofte, 62 kilometra jugoistočno od Adis Abebe, prema zrakoplovnoj tvrtki. Zrakoplov je poletio u 8,38 sati iz zračne luke Bole International i kontakt s njim izgubljen je nekoliko minuta kasnije.


Model 737 MAX 8


Zrakoplov Boeing 737 MAX 8 je isti model kao i onaj indonezijskog zračnog prijevoznika Indonesian Lion Air koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz Džakarte 2018., kada je poginulo 189 osoba.


No Geoffrey Thomas, glavni urednik portala Airline Ratings, rekao je za CNN da se uzroci pada zrakoplova u vlasništvu Ethiopian Airlines u nedjelju “znatno razlikuju” od onih na letu Lion Aira.


Na letu Lion Aira, dogodile su se “divlje fluktuacije u brzini”, rekao je, a to nije bio slučaj pri padu zrakoplova etiopske kompanije u nedjelju, rekao je Thomas.


Konstruktor Boeing obratio se etiopskoj kompaniji i kazao da prati situaciju.


Zrakoplov koji se srušio u Etiopiji u nedjelju najnovija je inačica tipa 737, a taj je najprodavaniji moderni putnički zrakoplov i jedan od najpouzdanijih.


Nakon uspješnog prvog leta u siječnju 2016., četvrta generacija modela 737, za kratke i srednje letove, kupcima je počela isporuka prije dvije godine.


Krajem siječnja, 350 zrakoplova bilo je isporučeno kupcima od 5011 narudžaba koje je primio Boeing, piše agencija AFP.


Prvi let Boeinga 737 izveden je 1967., a prvi kupac bila je kompanija Lufthansa krajem te godine. Od tada je isporučeno više od 10.000 komada tog tipa zrakoplova.