Blokada zračne luke

Čelnica Hong Konga ponovno podržala policiju, prosvjedi se nastavljaju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



HONG KONG Čelnica Hong Konga Carrie Lam ponovno je u utorak podržala policiju, dan nakon masovnih prosvjeda protiv policijskog nasilja zbog kojih je u ponedjeljak prekinut promet u zračnoj luci, koji se u utorak obnavlja ali, čini se, u prilično ograničenoj mjeri s obzirom da se prosvjedi nastavljaju.


Lam je novinarima rekla da je policija “imala vrlo teško razdoblje zadnja dva mjeseca u provođenju zakona” dok su u zadnjih deset tjedana protuvladini prosvjedi često prekidali promet i proširili se u stambene četvrti.


Lam međutim nije preuzela odgovornost za policijsko nasilje koje je izazvalo ogorčenost skupina za ljudska prava i mnogih običnih građana.




“Policijske operacije ne može određivati netko poput mene tko nije u policiji, pogotovo kad policija mora donijeti odluku na mjestu događaja”, rekla je dodavši da je još uvijek “sposobna” rješavati trenutnu političku krizu koja je sada ušla u deveti tjedan.


Ona je, na emocijama nabijenoj konferenciji za medije, u dramatičnom izlaganju upozorila protuvladine prosvjednike da ne guraju grad u “bezdan”. Po njezinim riječima, Hong Kong je “dospio u opasnu situaciju” te da će ga “nasilje tijekom prosvjeda gurnuti na put bez povratka”.

U ponedjeljak je uprava zračne luke, jedne od najprometnijih na svijetu, bila prisiljena obustaviti sve letove jer su tisuće ljudi ispunile aerodromske prostore u znak prosvjeda protiv policijskog nasilja prema prosvjednicima proteklog vikenda.


Stotine putnika ostale su čekati na aerodromu do kasno u noć ne znajući hoće li se letovi nastaviti sljedeće jutro i bez mogućnosti da rezerviraju hotele.


Odlazni letovi nastavljaju se u utorak, no i dalje ima dosta nepravilnosti u redu letenja jer je glavna hongkongška zrakoplovna tvrtka Cathay Pacific otkazala stotine letova.


Očekuje se da će se prosvjednici vratiti u zračnu luku u utorak popodne i nastaviti drugi dan prosvjeda.


Prosvjedi su počeli 9. lipnja u znak otpora protiv, sada suspendiranoga, prijedloga zakona o kaznenom izručenju kopnenoj Kini.


Budući da se Hong Kong vratio pod kinesku upravu 1997., ima odvojeni pravni sustav do 2047., u skladu s dogovorom o “jednoj zemlji, dva sustava”.


Lam dosad nije uspjela povući prijedlog zakona o izručenju, bez obzira na to što je suspendiran, i nije osnovala neovisnu skupinu za istragu o policijskom nasilju.