Claudia Lopez

Bogota prvi put izabrala ženu na dužnost gradonačelnika

Hina

Reuters

Reuters

Unatoč kampanji obilježenoj nasiljem, nedjeljni izbori su protekli u miru. Ovo je drugi put da bivša gerila FARC sudjeluje na izborima nakon potpisivanja mirovnog ugovora 2016.

Birači u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, u nedjelju su prvi put izabrali ženu na dužnost gradonačelnika na izborima na kojima se birala lokalna i regionalna vlast. Claudia Lopez (49), kandidatkinja lijevog centra koja se otvoreno deklarira kao lezbijka i koja je simbol borbe protiv korupcije, osvojila je 35,24 posto glasova u izjednačenoj utrci s liberalom Carlosom Fernandom Galanom (32,49), pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 98,17 posto glasačkih listića.

»Ne samo da smo pobijedili, nego i mijenjamo povijest«, napisala je Lopez na Twitteru.


Claudia Lopez, kandidatkinja koalicije Zelenih i Demokratskog saveza (ljevica) najavila je borbu s nesigurnošću u prijestolnici i dovršetak izgradnje podzemne željeznice u Bogoti koja ima 7,2 milijuna stanovnika i bori se s prometnim gužvama i s onečišćenjem.


Unatoč kampanji obilježenoj nasiljem, nedjeljni izbori su protekli u miru. Ovo je drugi put da bivša gerila FARC sudjeluje na izborima nakon potpisivanja mirovnog ugovora 2016.




»Ovo su bili najmirniji izbori u novije vrijeme«, rekao je čelnik izbornog povjerenstva Juan Carlos Galindo nakon zatvaranja birališta.


Predsjednik Ivan Duque je pak pohvalio »pozitivan« ishod izbora i rekao da će lokalni izbori ostati zapamćeni po »najvećem broju kandidata u povijesti« Kolumbije.


Oko 36,6 milijuna birača bilo je pozvano da bira 32 guvernera, više od 1.000 načelnika općina i tisuće regionalnih i lokalnih zastupnika između 116.428 kandidata, od kojih su 37 posto bile žene. Novi zastupnici će preuzeti dužnost 1. siječnja.


Kampanju je obilježilo snažno nasilje u 27 posto gradova, objavio je ured za promatranje izbora (MOE).


U kampanji je ubijeno sedam kandidata, 88 je primilo prijetnje, 12 su bili žrtve napada a jedan otmice, objavilo je to neovisno tijelo.


Osobnu zaštitu je imalo 2.065 kandidata a financirala ju je vlada.


Ovo je drugi put da je na izborima sudjelovala stranka proistekla iz bivše marksističke gerile Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) koje su 24. studenog 2016. potpisale mirovni ugovor s vladom bivšeg predsjednika Juana Manuela Santosa.