Nikola Gruevski ide na robiju

Bivšem premijeru Makedonije potvrđena zatvorska kazna zbog zloporabe ovlasti

Hina

Nikola Gruevski / Reuters

Nikola Gruevski / Reuters

Gruevski (48), je osuđen jer je na osobno korištenje primio vozilo marke mercedes vrijedno 600.000 eura i plaćeno javnim novcem. Također se, po optužnici, koristio svojim utjecajem da to luksuzno vozilo bude kupljeno jednoj tvrtki kojoj je želio pogodovati



SKOPLJE Makedonski sud potvrdio je u petak kaznu od dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti izrečenu bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, koji je vladao Makedonijom od 2006. do 2016. godine.


Prvostupanjska presuda »u cijelosti je potvrđena«, objavio je sud.


Gruevski, bivši premijer i predsjednik nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, mora se u roku od dva tjedna javiti na izdržavanje kazne.




»To je samo još jedan pokušaj političkog progona. Iskoristit ću sva zakonska sredstva kako bih se borio protiv te kazne zatvora«, rekao je za mjesne medije Gruevski.


Gruevski (48), je osuđen jer je na osobno korištenje primio vozilo marke mercedes vrijedno 600.000 eura i plaćeno javnim novcem.


 Također se, po optužnici, koristio svojim utjecajem da to luksuzno vozilo bude kupljeno jednoj tvrtki kojoj je želio pogodovati.


Protiv njega je pokrenuto još pet drugih kaznenih postupaka zbog korupcije, zloporabe ovlasti, izborne prijevare i ilegalnog prisluškivanja oporbe i predstavnika civilnog društva.Njegovu stranku na vlasti su zamijenili socijaldemokrati premijera Zorana Zaeva u koaliciji s Albancima.