U osvit Hladnog rata

Bijeg nacističkog monstruma pod paskom Vatikana i Zapada razotkriven uz malu pomoć Le Carréa

P. N.

Foto Bundesarchiv, Wikimedia Commons

Foto Bundesarchiv, Wikimedia Commons

U dramatičnom preobratu dojučerašnji neprijatelji postaju potencijalni saveznici. Zapadnim tajnim službama nacistički zločinci i špijuni postaju zanimljivi kao potencijalni suradnici i doušnici



RIJEKA Financial Times objavio je fascinantnu priču o pokušaju otkrivanja konačne sudbine nacističkog zločinca Otta Wachtera, odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi na području današnje Poljske i Ukrajine u vrtlogu holokausta, tijekom Drugog svjetskog rata. Priča osvjetljava neobičnu atmosferu poslijeratnih godina u Europi, koja se pokušava oporaviti od nacističkih zločina i općeg rasula koje je šestogodišnji svjetski rat izazvao na kontinentu, dok istovremeno rastu napetosti Hladnog rata.


U novom sukobu Zapada i Sovjeta stare odanosti se mijenjaju. U dramatičnom preobratu dojučerašnji neprijatelji postaju potencijalni saveznici. Zapadnim tajnim službama nacistički zločinci i špijuni postaju zanimljivi kao potencijalni suradnici i doušnici. Paralelno s odvijanjem sudskih procesa za ratne zločine i genocid u Nurnbergu, brojni nacistički koljači uspijevaju pobjeći. U tome im pomažu stari uvjereni nacisti, Vatikan, ali i zapadne tajne službe.


Svi vrbovali nacističke monstrume


Ako bi se pokazali korisnima, mnogima od njih dosjei bi bili očišćeni, neovisno o tome koliko bilo gadljivo i užasno ono što su proteklih godina činili. Bilo kakav moral je prigodno guran u stranu. Ono što je njihove nove gospodare zanimalo bilo je samo to da su – antikomunistički nastrojeni. No, nacistički zločinci bili su podjednako zanimljivi i Sovjetima, koji su ih također pokušavali iskoristiti kao dvostruke agente, koje bi poslali na „truli kapitalistički Zapad”.




Foto Wikimedia Commons


Foto Wikimedia Commons



Priče u kojoj se ispreprliću Wachterov pokušaj bijega nakon rata, čuveni spisatelj John Le Carré, već spomenuta američka i britanska nastojanja da nacističke koljače iskoriste u nadmetanju s komunizmom, te podjednako grozna uloga Vatikana u spašavanju ovih monstruma, uhvatio se Phillipe Sands. 


Cijenjenog profesora prava priča o ovom koljaču zaintrigirala zbog poveznica sa sudbinom vlastite obitelji u tim ratnim godinama. Obiteljsku stranu priče ispričao je u knjizi East West Street, koja se bavi i nastankom suvremenog međunarodnog prava o genocidu i zločinima protiv čovječanstva.


Moj otac, dobar nacist


U istraživanju za tu knjigu susreo je sina Otta Wachtera, Horsta, koji ga je, pak, uvjeravao da je njegov otac praktički nevin i da je bez ikakva posebnog uvjerenja bio tek bespomoćan kotačić u velikom nacističkom stroju za uništavanje Židova i svih drugih koji im nisu bili po volji. Sands Horstu nije mogao povjerovati, ali sin nacističkog zločinca, kojeg se kao guvernera Krakowa i Galicije drži suodgovornim za smrt čak 800.000 duša, velikodušno mu je ostavio brojne fotografije, dokumente i pisma iz obiteljske arhive.


Foto Wikimedia Commons


Foto Wikimedia Commons



Ova dokumentacija poslužila je Sandsu da godinama kasnije pokuša rasvijetliti što se dogodilo s Wachterom. Uz pomoć svog susjeda Le Carréa i cijelog tima istraživača uvjeren je da je u tome i uspio, mada određeni dijelovi ove misterije, odavno skriveni pod koprenom povijesti, vjerojatno nikad neće biti u potpunosti točno otkriveni.


Davidu Cornwellu, spisatelju poznatijem po pseudonimu John Le Carré, situacija u poslijeratnim godinama u Europi, bila je, naime, dobro poznata. On je kao poručnik, smješten u Grazu bio zadužen za rusku zonu utjecaja u tadašnjoj Austriji. Među njegovim zaduženjima bili su i pretraga izbjegličkih kampova, potraga i ispitivanje nacističkih zločinaca, ali i označavanje onih koji bi potencijalno bili zanimljivi za regrutiranje. Atmosferu tih godina vividno je opisao u svojem djelu „A Perfect Spy”. 


Plemić, katolik i žestoki antikomunist


Le Carré pretpostavlja da je i do 10.000 nacističkih zločinaca uz pomoć Vatikana i zapadnih tajnih službi tih godina uspjelo pobjeći u utočišta u nekoj od zemalja Južne Amerike.


– Bio sam odgajan da mrzim naciste, a sad odjednom, naš veliki neprijatelj bio je Sovjetski Savez, što je bilo zaprepašćujuće, ispričao je Sandsu Le Carré.


Foto Bundesarchiv


Foto Bundesarchiv



Kao austrijski plemić, katolik i žestoki antikomunist, zaključuje, Le Carré, Wachter, je nesumnjivo zbog svojih talenata mogao biti zanimljiv zapadnim tajnim službama i Vatikanu. Njegov uvid u te godine te minuciozno i detaljno istraživanje dokumentacije iz obiteljskog arhiva Wachterovih bili su ključni u rekonstruiranje posljednjih godina ovog nacističkog zločinca. Jedno od ključnih otkrića nalazilo se u detaljnim pismima koje Wachter, koji se godinama skrivao po austrijskim planinskim zabitima i samostanima na granici s Italijom, vrlo često razmjenjivao sa svojom suprugom Charlotte.


– Možda su se jako voljeli, bila je prva reakcija Sandsa na ova pisma.


Tajni kod u pismima supruzi


No, uz pomoć kolegice ubrzo je shvatio da se u pismima krije kodirana komunikacija, kojom su se osiguravali u slučaju da netko presretne njihovu poštu. Ova komunikacija, zaključili su, mogla bi kriti važne informacije o mreži doušnika i pomagača uz čiju je pomoć Wachter na koncu 1949. godine dospio do Rima.


Foto Wikimedia Commons


Foto Wikimedia Commons



U Rimu je imao zaštitu pro-nacistički nastrojenog klera, ali samo nekoliko mjeseci po dolasku misteriozno je preminuo. Službeno objašnjenje bio je da se otrovao zbog svoje sklonosti da redovito pliva u prljavoj rijeci Tiber ili obližnjem jezeru Albano. Navodno se nagutao urina zaraženih štakora i preminuo od infekcije, ali njegova obitelj ostala je kroz sva ova desetljeća čvrsto uvjerena kako je otrovan.


Tko je otrovao masovnog zločinca


Tko bi mogao otrovati Wachtera? Puno je kandidata. Od toga da su za Wachtera mogle biti kobne igre zapadnih i sovjetskih tajnih službi, pri čemu ga je i jedna i druga strana pokušala vrbovati, do toga da su za njegovu smrt odgovorni židovski odredi smrti, koji su tih godina djelovali po poslijeratnoj Europi, dijeleći brzu i efikasnu osvetu za nedjela nacističkih zločinaca.


– Ovoj opciji bih se i divio, kaže Le Carré, koji je ipak uvjereniji da su Wachtera ubili sovjetski špijuni, koji su mogli pomisliti da nacist preko Rima namjerava stupiti u kontakt s Amerikancima.


Što je od toga točno, zasad nema nedvosmislenog odgovora.