Kemijski div

Bayer potvrdio da preuzima Monsanto za 66 milijardi dolara

Hina

Reuters

Reuters



 Njemački kemijski div Bayer potvrdio je u srijedu da je s američkim proizvođačem sjemenja i pesticida Monsantom potpisao sporazum o preuzimanju vrijedan 66 milijardi dolara.


»Bayer i Monsanto objavili su danas da su potpisali definitivni sporazum o spajanju prema kojem će Bayer u gotovinskoj transakciji kupiti Monsanto za 128 dolara po dionici«, objavile su dvije kompanije u zajedničkom priopćenju.


Bayer je više puta podizao vrijednost ponude koja je u početnoj varijanti s kraja svibnja iznosila 122 dolara po dionici ili ukupno 62 milijarde dolara. U Monsantu su ponudu odbili, dodajući ipak da su »spremni nastaviti« razgovore.




U srpnju je njemačka kompanija povisila ponudu na 125 dolara po donici, te potom prošlog tjedna na 127,50 dolara po dionici. Obje su ponude odbijene da bi današnja, od 128 dolara po dionici dobila zeleno svjetlo uprave američke kompanije.


»Ovo je veliki korak naprijed za naše agrotehnološko poslovanje«, zaključio je u priopćenju izvršni direktor njemačke kompanije Werner Baumann.U priopćenju dvije kompanije ističe se da transakcija »objedinjuje dva različita ali u velikoj mjeri komplementarna« poslovanja.

Monsanto proizvodi genetski modificirano sjemenje a analize podataka koje poljoprivrednicima nudi njegov Climate Corp dobro će se nadovezati na Bayerove proizvode za zaštitu usjeva, tumače dvije kompanije u priopćenju.


Kombinirana grupa imat će zajednički proračun za istraživanje i razvoj ‘težak’ 2,5 milijardi eura.


U njemačkoj kompaniji očekuju da će zahvaljujući sinergijskim uštedama povezanim sa preuzimanjem u roku od tri godine povećati temeljnu dobit (EBITDA) za 1,5 milijardi dolara.


Sporazum još moraju odobriti dioničari Monsanta i regulatori, pri čemu su u Bayeru rezervirali dvije milijarde dolara za naknadu u slučaju da predložena transakcija ne dobije potrebne dozvole regulatora u Europi i u Sjedinjenim Državama.


Zaključenje transakcije očekuje se krajem 2017. godine.