Ostale teškoće

Afera prisluškivanja: SAD i Njemačka još se nisu uskladili

Hina



WASHINGTON Barack Obama je priznao u petak da se Sjedinjene Države i Njemačka još nisu potpuno “uskladile” u vezi s prisluškivanjem komunikacija, zbog čega su se zategnuli odnosi Berlina i Washingtona nakon otkrića Edwarda Snowdena.


“To su teška pitanja, još se nismo potpuno uskladili, ali dijelimo iste vrijednosti i iste brige”, rekao je američki predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući.


Njemačku je naljutilo otkriće Snowdena, bivšeg zaposlenika američke obavještajne službe, da američka agencija za sigurnost NSA nadzire komunikacije u Europi, čak i mobitel njemačke kancelarke, po medijskom informacijama.




“Mislim da je ova čitava rasprava (…) pokazala da još ima teškoća koje moramo svladati”, istaknula je Merkel u petak. “No dobro je što smo donijeli te prve mjere i razgovarat ćemo o onome što nas još dijeli (…)”, dodala je.


Berlin želi ugovor o zabrani međusobnog špijuniranja, ali Amerikanci to odbijaju.


“Ni s jednom zemljom i ni s jednim od bližih partnera nemamo dogovor o općem nešpijuniranju”, nego “partnerstva između različitih obavještajnih agencija”, rekao je Obama. Rekao je da će SAD nastojati da na tom polju “ne bude nesporazuma” s Europljanima.


“Jako smo napredovali kako bismo popunili neke praznine, ali kao što je rekla kancelarka Merkel, još moramo raditi kako bismo popunili i ostale”, dodao je.